Separationsangst hos hunde skyldes ofte en afhængighed af ejeren, og kan føre til destruktiv adfærd hos hunden. Og selvom det er normalt for hunde at savne den, som de elsker allermest her i verden, er det ikke konstruktivt for nogen, at når du kommer hjem efter en 20 minutters tur i Netto, så har hunden bidt en pude i stykker, har endevendt skraldespanden, tisset på gulvet eller har hylet og gøet lige siden, at du forlod hjemmet.
Den destruktive adfærd som følge af separationsangst er ikke kun irriterende for dig, det er også synd for din elskede hund, at den savner dig så meget, at den er nødt til at ødelægge ting for at aflede tankerne. Her er det også vigtigt at huske på, at hvis din hund har separationsangst, har du ikke fejlet som ejer. For separationsangst hos hunde er meget almindeligt, og det er faktisk den mest udbredte mentale sygdom hos hunde.
Netop derfor tænkte vi, at vi ville give dig 7 effektive tips til, hvordan både du og din hund bedst håndterer separationsangst, så din hund også kan begynde at trives, selvom du ikke er hjemme.
Hvad er separationsangst hos hunde?
Separationsangst hos hunde kommer til udtryk i depressiv, angst og destruktiv adfærd, der skyldes en adskillelse fra ejerne. Mange hundeejere tror fejlagtigt, at symptomer på separationsangst som eksempelvis destruktiv adfærd eller ulydighed skyldes, at hunden ikke er godt opdraget, men årsagen er ofte bare, at de er ulykkelige eller stressede over at være adskilt fra ejeren.
Tegn på angst hos hunde omfatter blandt andet øget spytproduktion, udvidede pupiller, tung vejrtrækning samt at gå hvileløst frem og tilbage. Andre tegn kan være, at hunden ikke har lyst til at spise, når du ikke er hjemme, ødelægger ting i hjemmet, spiser sin egen afføring eller forsøger at flygte fra sin indhegning eller hjem.
Hvorfor har (nogle) hunde separationsangst?
Separationsangst hos hunde kan skyldes flere forskellige faktorer, men oftest er den primære årsag hundens ejer (selvom det er helt ubevidst). Her nedenfor finder du nogle af de mest almindelige grunde til, at hunde udvikler separationsangst:
1. Adfærdsændringer hos ejerne
Der er ingen tvivl om, at hunde knytter et utroligt følelsesmæssigt bånd til deres ejere. Der er sågar teorier om, at hunde ikke blot ser mennesker som ejere, men som en vigtig del af familien og flokken. Så hvis du begynder at opføre dig anderledes end normalt og skifter vaner, kan det føre til separationsangst hos hunden.
2. Forlænget alenetid
Er din hund ikke vant til at tilbringe meget tid alene derhjemme? Eller er den ikke blevet tillært, at du nok skal komme hjem igen, og at det ikke er så skidt at tilbringe tid alene? Det kan føre til, at hunden begynder at udvise symptomer på angst og destruktiv adfærd, fordi den kommer til at savne at have dig og din familie i huset.
3. Rutineændringer
En ændring i en hunds rutine kan også føre til en række angstsymptomer, da de vænner sig til at gøre visse ting på bestemte tidspunkter af dagen. Så sørg for at have nogle relativt faste rutiner med din hund. Ellers kan det forvirre hunden og potential føre til separationsangst og destruktiv adfærd.
4. Undgå straf eller skæld ud
Din hund lider ikke af separationsangst og destruktiv adfærd, fordi den vil gøre dig ondt. Det er en reaktion på stress-tilstand. Din hund udviser ængstelig adfærd, når den er alene, fordi den er ked af det og prøver at håndtere store mængder stress. Hvis du straffer en hund, fordi den udviser destruktiv adfærd på grund af separationsangst, er du bare med til at forværre problemet. Det kan føre til angst hos hunden og kan resultere i panikanfald.
Hvordan hjælper man en hund med separationsangst?
Der er mange forskellige måder, du kan hjælpe en hund med separationsangst, men alle vores råd nedenfor starter med dig. Du er som ejer ansvarlig for, at din hund har det godt og er trænet til at være alene hjemme, og derfor er det også vigtigt, at du finder frem til den underliggende årsag til din hunds separationsangst, så du bedst muligt kan rette op på det og få en hund i mental balance.
Her nedenfor følger 7 effektive tips, du kan tage i brug, hvis din hund lider af separationsangst - eller bare generelt har problemer med at være alene.
1. Træn din hund til at være alene, når du er i huset
Find et værelse med en dør og bed din hund om at sidde pænt, mens du lukker døren udefra. Hvis din hund har alvorlig separationsangst, kan du starte med korte 5-10 sekunders intervaller og arbejde dig op til 20-30 minutter i løbet af nogle uger. Det tager tid, så det er vigtigt at være tålmodig.
2. Sørg for at lufte hunden, før du forlader hjemmet
Hvis din hund har problemer med separationsangst, er det vigtigt, at du sørger for at gå en lang tur (mindst 30 minutter), før du forlader hjemmet hver morgen. Det kan gøre din hund træt og udmattet, og kan dermed bidrage til, at den er mere afslappet og sover, mens du er på arbejde eller i skole. Det skaber med andre ord en hund i mental balance, og kan gøre underværker for en hund med separationsangst.
3. Beroligende kosttilskud til hunde
Du kan også overveje at bruge et naturligt beroligende kosttilskud, der er velegnet til hunde med separationsangst. To gode eksempler er Calming Aid-kapsler og Calming Aid-dråber, der begge indeholder essentielle vitaminer, mineraler og næringsstoffer til at berolige din ængstelige hund. Og det bedste af det hele er, at ingen af produkterne har en bedøvende effekt, og bidrager ligeledes til, at din firbenede ven får et dagligt tilskud af vigtige vitaminer og mineraler til sit generelle velvære og sundhed.
4. Forlad hjemmet uden at tage afsked
Hunde er kloge dyr, og hvis du siger farvel, kan din hund fornemme, at der er noget galt. Så forlad hjemmet hver morgen uden at sige farvel, hvis hunden har separationsproblemer. Derudover er det også vigtigt, at du ikke bliver alt for begejstret, når du kommer hjem igen. For hvis din hund har været ængstelig hele dagen, vil den med en stor kærlig hilsen, så snart du kommer hjem, bare tro, at den har haft den hårdeste dag nogensinde, og det vil være med til at forstærke separationsangsten.
5. Bryd dine rutiner op
Hunde reagerer meget instinktivt på rutiner, og ved derfor, at der er ugler i mosen, hvis du hver gang, du forlader dit hjem, som det første tager dine bilnøgler eller husnøgler, før du tager sko eller andet på. Så sørg for at bryde dine rutiner lidt op hver dag, så din hund ikke kan fornemme, at du er på vej ud ad døren.
6. Hundesikring af hjem
Det kan tage tid at træne sin hund til ikke længere at være separationsangst, og derfor kan du med fordel hundesikre dit hjem, så du ikke vender tilbage til et fuldstændig ødelagt inventar, når du kommer hjem fra skole eller arbejde. Så gem skraldespanden væk, sørg for at hundesikre dine kabler, sko, møbler o.lign. med en bidestop bitterspray for at undgå, at din hund bider dem i stykker. Alternativt kan du også lave et indhegnet sted til din hund, som kan holde den væk fra steder i hjemmet, hvor der er ting, som den absolut ikke bør bide i. Hvert fald indtil, at du har lært din hund at være alene hjemme uden at udvise destruktiv adfærd.
7. Legetøj og baggrundsmusik
Du kan med fordel efterlade lidt legetøj eller en trøje, der har din duft, som kan hjælpe din hund med at slappe af og minde den om, at du nok skal komme tilbage. Fjern stressfaktorer såsom halsbånd og kæder, hvis de ikke kan lide dem og gem godbidder rundt omkring i huset, så de kan gå på jagt efter dem, mens du er væk. Du kan også prøve at tænde for radioen eller spille nogle beroligende naturlyde for at hjælpe din hund med ikke at føle sig så alene.
Vær tålmodig med din hund
Vigtigst af alt er dog, at du skal være tålmodig over for din hund. Din hund mener intet ondt med sin destruktive og stressede adærd, separationsangst skyldes ofte, at din firbenede ven savner dig - rigtig meget. For din hund er du hele dens verden, og der findes intet bedre end at tilbringe tid med dig. Separationsangst kan dog ændres, og hvis du følger ovenstående råd, er du godt på vej til at få en hund, der hviler i sig selv, når du ikke er hjemme.
Men hvis separationsangsten ikke forbedres, selvom du aktivt gør en indsats for at fjerne stressfaktorer, bryde dine vaner op, træne hunden til at være alene hjemme o.lign, bør du tage din hund med til dyrlægen, da det potentielt kan skyldes en underliggende sygdom.