Nytårsaften står for døren, og vi skal snart fejre det forgangne år med et brag af en fest, hvor vi skal nyde god mad, god vin og feste i gode venners selskab. Men det nye år og tiden op til nytårsaften betyder også fyrværkeri, og det er en periode på året, som mange hundeejere med rette ikke ser frem til. For mange hunde er nemlig bange for de høje lyde, som hører nytårsaften til, og et kan udvikle sig til et helvede for både hund og ejer.
Men hvorfor er hunde egentlig bange nytårsaften, og hvad kan du gøre for at hjælpe din hund, så både du og din firbenede ven kan nyde nytårsaften og fyrværkeri med god samvittighed? Det og meget mere giver vi dig det fulde overblik over i denne artikel, og vi kommer også med X gode råd til, hvordan du bedst muligt kan hjælpe din ængstelige hund nytårsaften.
Er hunde virkelig bange for fyrværkeri?
Det korte svar er ja, hunde er virkelig bange for fyrværkeri. Men det er ikke de smukke lys fra raketterne, de er bange for, det er de høje lyde, som din hund ikke er vant til, som skræmmer den fra vid og sans. Derfor kan nytårsaften også udvikle sig lidt af et mareridt for både hunde og ejere. Frygten for fyrværkeri viser sig ofte først, når din hund ikke længere er hvalp, da de endnu ikke har udviklet fobien over for fyrværkeri endnu. Alle racer og hunde er selvfølgelig forskellige, og hvor nogle hunde er rædselsslagne og ikke kan være i sig selv nytårsaften, er der også andre hunde, der bare ligger i deres kurv og sover, som om intet var hændt.
Hvorfor er hunde bange for fyrværkeri?
Din hunds frygt for fyrværkeri er en stress-reaktion, der almindeligvivs er kendt som "kæmp-eller-flygt"-responsen, og er en naturlig del af din hunds overlevelsesinstinkt. Høje lyde fra raketter, kanonslag, fyrværkeri og knaldperler er unaturlige for hinden, og derfor er din hunds første reaktion at løbe væk. Dog har der også været tilfælde, hvor hund valgte "kæmp"-responsen på høje lyde nytårsaften, og tog kanonslag eller heksehyl i munden.
Men frygt kan komme til udtryk på mange andre reaktioner end blot at flygte, selv gaben, pusten og slikke sig for munden kan være tegn på frugt. Derudover kan din hund også vise tegn på stress på grund af de høje lyde fra fyrværkeri, og det kan blandt andet være at stikke halen mellem benene, nægte at spise, ryste, gå hvileløst rundt eller ikke have energi.
Og selvom din hund ikke er bange for dig, kan den på grund af angst og frygt som følge af fyrværkeri godt være lidt tilbagetrukken og ikke lide, den kontakt eller trøst, du giver. I så fald er det vigtigt at respektere din hunds grænser, og forsøge at være så venlig og blid over for din hund, som det nu er muligt i den stressede situation.
9 gode råd til at hjælpe din stressede hund nytårsaften
Hvis din hund er stresset eller angst på grund af fyrværkeri, er der heldigvis hjælp at hente, og her nedenfor giver vi dig 9 gode råd til, hvordan du effektivt kan hjælpe din stressede hund nytårsaften.
1. Giv hunden rigelig med motion og aktivering
Sørg for at gå en rigtig lang tur med din hund den 31. december, før nytårsskyderiet begynder. Det kan bidrage til at berolige din hund i løbet af aftenen, og det kan blot gøre din hund mere ængstelig at beholde den indenfor hele dagen.
2. Sæt hundens kurv et roligt sted
Efter en lang og god gåtur er det en god idé at placere din hunds kurv et sted, der er helt roligt. På den måde har din hund altid et hele, den kan finde tilbage til, hvis larmen og fyrværkeriet bliver lidt for meget, og den bare har brug for at være sig selv.
3. Undlad at have hunden udendørs de værste timer
Lad være med at lukke din hund ud i løbet af aftenen, selvom det er en del af dens faste rutine. Ved mørkets frembrud kan man forvente mere larm og uventede lyde, og derfor er det generelt en god idé at få tisset af, inden Dronning Margrethe toner frem på skærmen med sin nytårstale.
4. Afled hundens fokus med mad, legetøj osv.
Sørg for at give din hund en masse lækker mad. Den skal også mærke, at det er nytår, og hvis den får sine yndlingsgodbidder, livret eller sit foretrukne legetøj at lege med, kan det være, at din hund bliver distraheret fra at bemærke de meget fremmede lyde.
5. Brug et beroligende middel
Du kan overveje at give din hund beroligende naturmidler for at tage toppen af angsten, og her er Calming Aid til hunde og Calming Drops i dråbeform to rigtig gode alternativer. Begge tilskud er lavet af naturlige ingredienser, og er udviklet med det formål at berolige ængstelige og bange hunde, hvilket er ideelt til nytårsaften.
6. Lad ikke hunden være alene
Lad være med at efterlade din hund alene hjemme, så du selv kan tage til fest. Som hundeejer er det dit ansvar, at din hund har det godt, og derfor skal du også sørge for ikke at lade hunden være alene en aften, hvor den har brug for din tryghed.
7. Lad ikke hunden gå uden snor
Det er ikke kun et lovkrav, at din hund ikke går uden snor. I løbet af december måned kan der opstå overraskelser i form af uventede lyde fra fyrværkeri, der kan skræmme din hund og få din firbende ven til at løbe væk. Så sørg for at holde din hund i snor og hav et navneskilt i halsbåndet, så din hund kan identificeres, hvis uheldet er ude.
8. Undgå at trøste eller ynke hunden, hvis den er utryg
Du skal selvfølgelig stå til rådighed for din hund, hvis din firbenede ven er bange for fyrværkeri. Men lad være med at trøste eller ynke hunden, hvis den er utryg, da det blot vil være med til at forstærke effekten. Vær til stede, hvis din hund har brug for dig, og giv din hund godbidder, når den udviser rolig adfærd, da det kan være med til at træne den til at forstå, at fyrværkeri er ufarligt og noget, som man ikke skal være bange for.
9. Brug "ørepropper"
Det er selvfølgelig ikke ørepropper i normal forstand, men det kan hjælpe din hund at bruge en form for pandebånd til at blokere dens ører, så de høje lyde på den måde bliver dæmpet.
Overvej et hundehotel eller dyrehjem
De ovenstående råd er et godt sted at starte, hvis din hund er meget bange for fyrværkeri. Men alle hunde er forskellige, og har forskellige tolerancer overfor høje lyde. Og hvis din hund virkelig er bange nytårsaften, kan du overveje at aflevere din hund til et decideret hundehjem langt ude på landet, hvor den får fred og ro. Alternativt vælger flere og flere danske hoteller at tilbyde specielle værelser, hvor du som hundeejer kan tjekke ind med din hund og nyde en dejlig afslappende nytårsaften uden alt for meget fyrværkeri i nærheden.