Angst & Opførsel

Guide: Det bedste beroligende til din hund i enhver situation

Der er en grund til at din hund er særligt glad, når du kommer hjem efter en dag væk - og samtidigt en grund til at hunde generelt ikke bryder sig om at være alene. Hunde er flokdyr og har det bedst når de er nær lederen af flokken - i dette tilfælde dig. Det betyder også at tid væk fra dig i højere grad kan bidrage til at en hund føler sig utryg og opfører sig uhensigtsmæssigt når du er væk.

Det er dog langt fra den eneste grund til at din hund kan være utryg og forårsage problemer i hjemmet. Mange ting kan bidrage til at gøre din hund utryg, såsom fyrværkeri eller andre høje lyde, som den ikke kan gennemskue hvor kommer fra. En hund kan endda have separationsangst, som den har brug hjælp til at håndtere, præcis som vi mennesker kan have angst.

For at hjælpe din hund (og dig selv) være forberedt på enhver situation kan du med fordel undersøge, hvilket beroligende til hunde, der er egnet til din hund, så du kan føle dig tryg ved at efterlade den hjemme - særligt nu efter corona lockdown tiden er over, hvor alle er vendt tilbage til en travl hverdag med mange timer væk hjemmefra.

En glad hund eller en frustreret hund?

Hunde er flokdyr, og trives bedst når de er omgivet af deres flok. Dette kan tydeligt ses på den måde hvorpå de byder deres familie medlemmer velkommen hjem fra en arbejdsdag: de logrer, gør og springer rundt om familiemedlemmerne i ren begejstring, henter deres favorit legetøj og opfører sig oprigtigt som en ustyrlig hvalp. Det kan også ses på den måde de holder øje med dørene og lyde udenfor, når de venter på at nogen kommer hjem.

Oftest ser vi denne adfærd som nuttet og ubetinget kærlighed, og velkomsten som højdepunktet på dagen når vi kommer hjem. Desværre er dette ikke altid realiteten. Den beskrevne adfærd kan nemlig lige så vel som ren og skær glæde, være en indikation af, at din hund ikke trives ved at være alene hjemme. Du kan ofte se forskel på om det er det eller det andet, afhængigt af hvilken adfærd der følger med.

Tydelige tegn på at din hund ikke trives er hyppige “uheld” indendørs imens du er på arbejde, destruktiv adfærd og en masse ødelagt møbler, puder, sko og lignende. Så hvis den enorme glæde ved at du kommer hjem også inkluderer noget af denne adfærd, kan det være et tydeligt tegn på enten mistrivsel eller i værste fald separationsangst.

Separationsangst er ikke blot mistrivsel ved at være alene. Dette kan nemlig både være genetisk bestemt (som det også kan være for os mennesker), være forårsaget af det miljø som hunden er vokset op i (hvilket du ikke altid ved, hvis du har adopteret hunden fra en anden familie) og ligeledes være resultatet af en række ændringer i din hunds tilværelse. Sidstnævnte kan være både en flytning eller store ændringer i rutiner, og netop derfor kan dette forklare, hvorfor en del hunde har problemer med at vænne sig til dagligdagen efter corona lockdown.

Er du bekymret for om din hund er ensom eller har separationsangst, er der dog ting du selv kan gøre. Først og fremmest bør du observere din hunds adfærd over en periode, for at identificere hvilke symptomer der er (se listen herunder). Dernæst kan du starte med at gøre brug af anti-chew spray til at hjælpe din hund med ikke at gnave i møbler, da dette kan hjælpe den med at slappe af - og så kan du overveje at tage den forbi en dyrlæge for at få yderligere hjælp.

Tydelige tegn på separationsangst hos hunde inkluderer:

  • Din hund hyler og gør unormalt meget
  • Du oplever ofte at din hund tisser indendøre (eller værre!)
  • Din hund tygger i møbler og gnaver sig igennem dørkarme
  • Hundefodderen bliver knap nok rørt af din hund, og den viser generelt tegn på at have mistet appetit og glæde ved mad
  • Din hund udviser et unormalt aktivitetsniveau - om end der er overdreven glæde og højt energiniveau når du kommer hjem eller om det er enormt lavt energiniveau hvor du knap kan lokke din hund til at lege, så kan det være tegn på separationsangst

En hund der kommer løbende med legetøj når du kommer hjem, er ofte tegn på en glad hund

Tips og tricks til at hjælpe din hund, så den kan nyde alene tiden

Fordi din hund netop er et flokdyr, er det ikke i dens natur at nyde at være alene hjemme. Så det er vigtigt at du hjælper den og bidrager til at den har de rette forudsætninger for at kunne finde ro og nyde de stille timer med alle ude af hjemmet. Det handler først og fremmest om at forstå din hund, kende dens behov og møde dens behov, som den har brug for det.

Herunder har vi samlet en række vigtige og effektive måder, hvorpå du kan sikre en glad hund og gode forudsætninger for at den trives alene:

  • Start imens din hund er hvalp! Jo tidligere du hjælper din hund med at vænne sig til at være alene, jo tryggere vil den opleve det. Hvis du først starter når hunden er voksen, vil den have sværere ved at vænne sig til det og det vil kræve endnu mere af dig at lære den at være alene. Start småt og lær den at være alene i et par minutter, og opbyg gradvist med masser af ros og godbidder, når den klarer alenetiden godt.
  • Øvelse gør mester, og det gælder på lang sigt. Bare fordi din hund har lært det én gang, betyder det ikke at du ikke skal fortsætte med at øve det - særligt her efter corona og flere måneder hvor I alle har været hjemme sammen. Hvis ikke du holder alene-tiden og rutiner ved lige, vil det være svært for din hund at vende tilbage til at være alene, så blive altid ved at træne.
  • Sørg for at hunden føler sig tryg og hjemme. Skab et område hvor den kan opholde sig og slænge sig - gerne et område der dufter af dig/jer og som ikke er et sted den ikke kan opholde sig, når I alle er sammen. Det vil hjælpe den med at finde ro og vide at det er sted, der er rart at være.
  • Skab et miljø der er beroligende til din hund. Derudover kan du med fordel sørge for at skabe et miljø, der ikke overstimulerer din hund eller inviterer til vild leg eller aktivitet. Det kan derfor være en god idé at fjerne legetøj der inviterer til vild aktivitet, såsom bolde, og særligt mens din hund er hvalp bruge en anti-chew spray på dine møbler, så din hund ikke er fristet til at gnave sig igennem bordben eller dørkarme.

Med den rette træning og opmærksomhed, kan din hund nyde tiden alene og du slipper for at bekymre dig

Vejen til en glad hund

Når du nu har styr på at din hund nyder tiden alene og ikke skal bruge tid eller penge på at rydde op efter uheld, splittede aviser eller reparation af møbler, så kan du invistere tiden i kvalitetstid med din hund. Hvis du bruger tiden sammen med din hund på leg og træning, vil det nemlig bidrage til mental stimulering af din hund, som bidrager til at den vil kunne slappe bedre af når den er alene.

Herunder er et par idéer til hvordan du kan nyde kvalitetstid med din hund, der både er sjovt og stimulerende, og bidrager til at I kan få et stærkere bånd med hinanden:

  • Leg - din hund vil altid elske at lege med dig, uanset om det er med en bold, en frisbee eller tovtrækning. Der er utallige muligheder for hvordan du kan lege med din hund, og du kender den sikkert bedst nok til at vide, lige præcis hvilken type leg den elsker.

  • Klikkertræning - denne type træning er ikke blot særdeles populær, men er også noget der både vil stimulere hunden og som den vil finde sjovt. Udover at være en aktivitet i kan bruge masser af tid på sammen, så vil du også opleve at få en hund, der kan følge en lang række kommandoer efterfølgende.

  • Pelspleje - det er ikke blot for din skyld, at du bør pleje din hunds pels så den er flot og blød. Det er også for din hunds velvære og helbred, der er på spild hvis ikke du plejer din huds pels. Derfor er det også en god mulighed for jer at bruge kvalitetstid sammen, da pelspleje kræver kærlighed, opmærksomhed og tid.

  • Hundetræning og gåture - og selvfølgelig, hundetræning på forskellige hold med andre hunde eller bare lange gåture er også ideelle måder hvorpå du kan bygge et stærkt og tillidsfuldt forhold med din hund, som både stimulerer den mentalt og fysisk, så den kan slappe af mens du er ude af huset.

Så uanset hvordan hjemmesituationen er med din hund lige nu, er der altså mange gode råd at hente og gode muligheder for at bidrage til din hunds glæde hver eneste dag!

Andre interessante artikler