Angst & Opførsel

Forstå din hunds kropssprog

Forstå din hunds kropssprog - 10 tegn på at din hund er glad

I modsætning til mennesker kan hunde ikke direkte fortælle, hvordan de har det, og hvorvidt de er glade eller ulykkelige. De kommunikerer i stedet med forskellige kropssignaler, og derfor er det vigtigt, at du som hundeejer lærer at tolke din hunds kropssprog.

Kort sagt, hvis du gerne vil forstå din hunds humør, signaler og behov, så er du nødt til at lære 'hundesprog' og kende de forskellige signaler.

For det er nemlig vigtigt, at du som hundeejer forstår din hunds signaler, og om hvorvidt din hund giver udtryk for, om den er lykkelig eller mistrives. De fleste adfærdsproblemer opstår nemlig, fordi man som hundeejer misforstolker hundes sprog.

Med det i tankerne giver vi dig i denne artikel en parlør over 'hundesprog', så du bedst muligt kan forstå din hunds signaler, om den er glad eller mistrives, og hvad du kan gøre, hvis din hund udviser tegn på angst, stress eller nervøsitet.

Hunden lærer allerede “hundesprog” som hvalp

Biologisk set har alle hunde mange af de samme signaler til at udtrykke humør, da hunde nedstammer fra ulve. Dog er der visse racebestemte forskelle, og derfor kan der også være mindre forskelle i forhold til, hvordan specifikke hunderacer kommunikerer med hinanden og deres ejere.

Ligesom menneskebabyer har hvalpe ikke et færdigudviklet sprog, når de bliver født, men begynder først at udvikle sit sprog sammen med sin mor og resten af hvalpekuldet. Det vil med andre ord også betyde, at når du så adopterer hvalpen, at du skal sørge for at lade din hund omgås med andre hunde og mennesker. For på den måde kan din hvalp fortsat udvikle og træne sit sprog og lære, hvordan den omgås med andre hunde og mennesker på en positiv måde.

En hund, der logrer med halen og har lyst til at lege, er et at de mest tydelige tegn på en glad hund.

10 tegn på at din hund er glad

Med fokus på hundens kropssprog og signaler er her nogle af de umiskendelige tegn, der kan fortælle dig, hvorvidt din hund er lykkelig og tilfreds med sit liv.

  1. En logrende hale: Et af de mest almindelige tegn på en glad hund er, at den logrer med halen. Hos hunde med korte haler er det ofte hele bagpartiet, der logrer.
  2. Store pupiller: Indikerer glæde og lykke. Derudover, hvis din hunds øjne stråler og virker levende, er det en klar indikation på, at din hund har det godt.
  3. Overmodig adfærd: Hvis din hund hopper rundt, løber i cirkler, er lettere hyperaktiv og generelt bare legesyg, er det et klar tegn på en lykkelig hund i mental balance.
  4. Opfordrer til leg: En glad hund vil aktivt opfordre til at lege med dig. Det kan blandt andet være, at den giver dig sit yndlingslegetøj, eller at den puffer til dig med sin snude, fordi den gerne vil lege.
  5. Fuld fokus: Hvis din hund fokuserer på dig og opgaven, når I træner sammen, viser den dig, at den nyder jeres kvalitetstid sammen. Så en fokuseret hund er også et tegn på en glad hund.
  6. Din hund søger aktivt kontakt: Hvis din hund lægger sig tæt ind til dig og gerne vil kramme, er det et klart tegn på, at den føler sig tryg og lykkelig i dit selskab. Det modsatte gør sig selvfølgelig gældende, hvis den gemmer sig for dig.
  7. Hunden giver pote: Hvis din hund giver dig sin pote enten for at tigge eller for at vise dig, at den er glad for at være sammen med dig.
  8. Ingen rejste børster: Hvis din hund ikke rejser hårene på ryggen, er det et tegn på en lykkelig og selvsikker hund. Det modsatte gør sig selvfølgelig gældende - hvis din hund rejser børster, er det et tegn på aggression eller utryghed.
  9. Viser ikke tænder: Det er ofte et symptom på truende adfærd, hvis din hund pludselig viser tænder. Så tænderne kan også være med til at indikere, om din hund er nervøs eller lykkelig.
  10. Ørerne: Ligesom halen er din hunds ører en vigtig indikator på, hvorvidt din hund er glad. Rejste ører er et signal for lykkelig nysgerrighed, bagudrettede ører er ofte et tegn på usikkerhed/angst.

Sørg for at motionere og gå tur med din hund dagligt. Det er godt for din hunds mentale velvære.

Sådan hjælper du en angst eller stresset hund

Med den ovenstående hunde-parlør kan du se, hvorvidt du har en glad og tilfreds hund, og hvis din hund hverken logrer med halen, aktivt søger leg, har svært ved at fokusere eller generelt bare udviser nervøs eller stresset adfærd, er heldigvis mange ting, som du selv kan gøre for at få en hund i mental balance.

1) Hold øje med tegn på stress eller angst: Det første skridt i at hjælpe en stresset eller ængstelig hund er at opdage, at den er stresset eller angst. Så hvis den med sin adfærd og kropssprog viser, at den ikke er glad, kan det være et tegn på mistrivsel. Det kan være, at den ikke logrer med halen, at den slikker sig overdrevent om munden, udviser tegn på aggression, ødelægger ting eller gemmer sig.

2) Regelmæssig motion: Sørg for at gå lange ture hver dag, det stimulerer din hund både mentalt og fysisk. Andre måder til at aktivere din hund er gennem lydighedstræning, bidetov, aktivitetslegetøj eller et lækkert ben.

3) Brug Animigo Calming Aid-kosttilskud til at få din hund til at føle sig tryg og sikker: Animigos Calming Aid til hunde er et naturligt kosttilskud med vitaminer, mineraler og aminosyrer, der bidrager til at berolige din hund. Tilskuddet har ingen bedøvende effekt, og er et ideelt kosttilskud, hvis din hund lider af separationsangst, er stresset, bange for fyrværkeri, ikke kan lide uvejr og torden eller bare har problemer med at finde ro.

4) Lav et "helle" til din hund: Brug en hundekurv eller seng til at lave et helle for din hund, hvor din hund kan trække sig tilbage, hvis den føler sig stresset, overvældet af larm eller lignende. Helst et stille sted i huset, hvor den kan søge tryghed og sikkerhed i stressede situationer, og hvor den kan være alene, hvis den ønsker det.

5) En afslappet hundeejer giver en afslappet hund: Din hund reagerer på dine følelser, og hvis du er stresset og angst, er der stor sandsynlighed for, at din hund bliver stresset og angst. Så vær afslappet, det giver din hund tryghed. Sørg også for at have faste rutiner med din hund - gå tur og giv din hund sit måltid samme tidspunkt hver dag, hvis det er muligt.

Er du i tvivl? Så kontakt dyrlægen

Hvis din hund pludselig og helt uventet ændrer adfærd, er det en rigtig god idé at kontakte egen dyrlæge for at få det hele undersøgt nærmere. For ændret kropssprog og pludselig aggressivitet kan nemlig være et tegn på en underliggende sygdom, som skal behandles.

Andre interessante artikler