Fri fragt over 499kr til pakkeshop*

Hud & Pels

Forklaringen er her - derfor skubber din kat ting på gulvet

Det er noget af det, katte er allermest kendt for - deres mærkelige katteadfærd eller trang til at vælte ting på gulvet fra borde, hylder, vindueskarme og hvad end de kan finde, der kan falde ned. Og det gør det altid, når du enten ikke har tid til at rydde op eller når det er noget der kan gå i stykker.

Det er ikke helt til at sige, om de har det sjovt med det, om de gerne vil have din opmærksomhed, eller om de bare gerne godt kan lide at skabe problemer, og hvordan du reagerer på det. Det er vel ikke for ingenting, at man siger at katte tror de er guddommelige, fordi vi fodrer dem og plejer dem konstant.

Selvom det kan være enormt sjovt at se på YouTube, Instagram eller TikTok, hvordan katteejere kaster sig ud i luften for at gribe den plante eller det glas, som deres kat har fået skubbet til, så er din umiddelbare oplevelse når du selv oplever det, nok nærmere panik.

Og det kan der være mange årsager til! Ikke blot fordi din kat kan være i gang med at ødelægge noget, som du holder af, men også fordi din kat nok sjældent ved, hvad den skubber til, og om den selv kan komme galt afsted.

For eksempel kan din kat forsøge at skubbe en kop te eller lignende på gulvet, som kan skade kattepoter. Dette kan du dog hurtigt komme til livs både forebyggende og behandlende, hvis skaden er sket, med en snude- og potevoks.

Hvorfor skubber katte ting på gulvet?

Men hvorfor er det lige præcis at katte vælter ting på gulvet? Hvad får de ud af det? Udover at se dig rende rundt og gribe ting og forsøge at finde frem til hvordan du kan afholde din kat fra at vælte det igen.

Der er desværre ikke et entydigt svar på, hvorfor katte gør som de nu engang gør, men der kan være forklaringer på, hvorfor de måske gør det. Du kender bedst selv din kat, så du vil nok hurtigt kunne gennemskue, hvilken der er tilfældet for din!

  1. Legetid. Den første forklaring på hvorfor din kat vælter ting på gulvet, kan være at den bare leger. Den kan se alle genstandene, du har stående omkring, som legetøj, og gør det simpelthen fordi de selv synes det er sjovt. Præcis som de leger med alt det legetøj du har købt til formålet.

  2. Jagtinstinkt. Den anden forklaring er at det er deres jagtinstinkt, der er sat ind. De kan skubbe og vælte ting på gulvet, fordi de tror det er et byttedyr og vil udforske det nærmere. Dette kan både være for at finde frem til, om byttedyret er levende endnu, eller for at udforske hvilket bytte de har med at gøre. Det er altså typisk katteadfærd at bruge poterne til at skubbe ting omkring, for at identificere om det er dødt, levenede eller spiseligt!

  3. Opmærksomhedssøgende. Den sidste forklaring på hvorfor din kat vælter ting på gulvet kan være at den søger din opmærksomhed. Den keder sig eller føler sig overset, og vil derfor gøre alt for at få din opmærksomhed på den ene eller anden måde. Og hvis din kat gør dette for at få opmærksomhed, så er det et tegn på at den godt ved, hvordan den skal få din opmærksomhed, omend det er at vælte ting imens du sidder og ser TV, eller om det er at vælte ting for at vække dig om morgenen.

Det er altså ikke til at sige præcis, hvorfor din kat gør som den gør. Du kender din kat bedst, og du ved med garanti, hvad den har gang i og hvorfor.

katte der vælter ting ned fra hylder og borde kan have brug for stimulering igennem leg

Sådan kan du stimulere din kat

Der er derfor ikke meget du kan gøre for at stoppe din kat fra at vælte ting ned. Jagtinstinktet kan du ikke slukke for, leg vil du nok helst ikke afholde din kat fra (tænk bare på alternativet!) og at den gør det for at få din opmærksomhed - det er vel en kompliment?

Når dette er sagt, så er der ting du kan gøre for at forsøge at minimere din kats adfærd - uden at tage al sjov og frihed fra den.

  1. Mere kvalitetstid - ja, hvis din kat gør det udelukkende for at få din opmærksomhed, så kan det være et tegn på, at du ikke bruger nok tid med den. Så prøv at bruge bare lidt mere tid med din kat, så den føler sig knyttet og tryg ved dig. Dette kan være alt fra leg og og kælen på sofaen, til at pleje dens pels eller massere dens poter og snude med en potevoks (sådan som dens mor ville gøre det med sin tunge).

  2. Legetøj – hvis det er kedsomhed, som din kat oplever, så kan du med fordel gennemgå det legetøj du har udvalgt til din kat. Er det nok legetøj? Er det det rigtige til at stimulere dens jagtinstinkt? Har du overhovedet set din kat lege med det, eller synes den måske det er kedeligt? Prøv at finde legetøj der ligner små mus eller lignende, da dette med garanti vil få den på andre ideer end at vælte ting ned, og samtidigt bidrage til at stimulere dens jagtinstinkt.

  3. Klatrestativer – og selvfølgelig klatrestativer, gerne nogle der er høje, vil være ideelle til at underholde din kat og give den bedre ting at tage sig til, end at klatre i dine reoler og vælte ting ned. Et klatrestativ vil også bidrage til at din kat føler sig tryg, får stimuleret sig jagtinstinkt og kan føle sig som husets autoritet ved at holde udkig med et.

plej din kats poter, så den bedst kan gøre brug af dem

Plej kattepoter og snuder med potevoks

Uanset hvordan du vælger at gå til kampen om at stoppe din kat med at vælte ting på gulvet, så er der mange andre kampe at vinde ved at pleje deres poter og snuder hele året rundt.

Det siger sig selv, at din kats poter er afgørende for deres velvære, da de bruger dem til at komme omkring (løber, klatre, springer!) og til at lege, pleje deres pels og selvfølgelig til fortsæt at vælte ting omkring. Derfor er det vigtigt at du plejer dem, så din kat ikke skal slås med tørre, ømme og sprukne poter - særligt her om vinteren hvor det er noget koldere. En potevoks baseret på naturlige ingredienser er her den nemmeste måde, hvorpå du kan pleje kattepoter og snuder.

Det er let og enkelt at bruge denne voks, og udover at pleje din kat, så bidrager du automatisk til kvalitetstid og nærvær med din kat (så den måske vælter tingene omkring lidt mindre).

Andre interessante artikler