Hvordan plejer du en kat

Når det kommer til dyreriget, er katte generelt ret rene. Deres dag består af at sove, spise, være nysgerrige og pleje dem selv. Men på trods af den tid, som de bruger på sig selv, er der altid noget, du kan gøre for at hjælpe med at pleje din kat og give dem den lille smule ekstra, som de fortjener. Dette vil ikke kun lade dem beholde deres smukke udseende, men du vil også kunne holde styr på deres sundhed og trivsel og give dem den kærlighed, de fortjener.

Hvad er Kattepleje?

Katte pasning og pleje kan betyde forskellige ting for hver katteejer. Nogle mener, at det bare er at børste deres pels, mens andre mener det er en grundig begivenhed med flere trin. Kattepleje kan omfatte en række forskellige områder, herunder børstning af pels, et bad, vedligeholdes af deres mundhygiejne og klipning af deres negle. Der er en hel række måder, du kan holde din kat ren og sund på, så det handler bare om at finde den rette for dig.

Hvorfor pleje din kat?

A passe din kat er så meget mere end bare at fodre dem den rette kost og give dem lidt kærlighed og opmærksomhed. Kattepleje spiller en vigtig rolle i deres sundhed og velvære, og kan have mange store fordele. Når det kommer til kæledyr, er katte ikke ligesom hunde i deres adfærd og daglige vaner; katte er generelt ret frie dyr. De kan vandre rundt og se nye steder, uden vi skal holde øje med dem eller være der sammen med dem, derved kan vi være uvidende om, hvor de har været hele dagen. Det betyder også, at de har nemmere ved at blive beskidte, snavset og få lopper eller flåter. Det er derfor essentielt for deres helbred, at sikre de bliver regelmæssigt plejet, især deres pels, så du kan holde øje med dem.

Fordele af kattepleje

  • Hjælper med at holde din kats pels ren og sund
  • Forhindrer dannelsen af hårboller
  • Stimulerer cirkulation
  • Tillader dig at tjekke for lopper og mider
  • Tillader dig at finde eller følge sundhedsmæssige problemer
  • Giver dig mulighed for at vise din kat noget hengivenhed
  • Giver kvalitetstid

Sådan begynder du med kattepleje

Hvis du ikke har passet og plejet din kat før, eller hvis du lige har budt velkommen til en killing i dit hjem, skal du ikke gå over gevind og forsøge at gøre alt på en gang. Giv dem lidt til til at vænne sig til ideen om at du plejer dem, og få dem til at føle sig godt tilpas. Når du plejer din kat, er det bedst at vælge et tidspunkt, hvor den er afslappet og rolig, ikke når den er bange eller ængstelig, det er især vigtigt ikke at prøve at pleje dem, når de prøver at spise eller er ved deres egen ting. Vent eventuelt indtil de er færdige med at spise og har lagt sig i en behagelig position, før du begynder med katte børsten. Når du tænker, din kat er klar til lidt pleje, skal du starte forsigtigt. Du skal ikke smide dem i bad som det første, prøv i stedet for at børste deres pels forsigtigt i 5-10 minutter for at gøre dem mere bekvemmelig. Sørg for at at nusse og tale med din kat mens du plejer den og hold den glad og rolig.

Pleje af langhåret katte vs korthåret

Alle katte er anderledes og har derfor også forskellige plejebehov. Langhåret katte vil naturligvis have brug for meget mere opmærksomhed, når det kommer til deres pels, da det let kan blive filtret, knudet og beskidt. Pelspleje hos korthåret katte er tilgængæld mindre arbejde, og det kan være meget nemmere at se snavs eller knuder i pelsen, selv kun ved et hurtigt blik. Under alle omstændigheder skal din firbenede ven plejes, uanset hvilken slags pels de har!

Hvordan plejer man en kat ved børstning

En katte børste er fantastisk til din vens pels, da den kan hjælpe med at holde deres pels sund og vedligeholdt. At børste din kats pels kan også fjerne olier, snavs eller dødt hår for at afsløre den smukke pels nedenunder. For korthåret katte skal du bruge en fintandet metalkam og kører den igennem deres pels fra hoved til hale for at fjerne eventuel affald. Derefter skal du bruge en svinehårsbørste til katte eller en blød gummibørste til at fjerne eventuelle løse hår.

For en langhåret kat skal du bruge en bredtandet kattepleje børste til at fjerne snavs og alle knuder. Brug derefter en stål- eller svinehårsbørste til at fjerne overskydende hår. Du kan også prøve en ubrugt og ren tandbørste for at fikse det delikate og mere indviklede pels omkring deres ansigt. Det anbefales generelt at brøste korthåret racer ca 1-3 gange om ugen og langhåret racer dagligt, det afhænger dog af hver kat og deres behov. Du kender din kat bedst, så det vigtigste er, at du gør, hvad du synes, er det rigtige for dem.

Ved børstning af enhver form for katte pels, skal du sørge for at børste i den retning, som deres hår naturligt ligger, ikke mod det. Sørg også for, at du er ekstra blid omkring øjnene og ansigtet samt maven og brystet. Hvis din kat er synes pelspleje er lidt af en kamp, så prøv at kæle med dem, tale med dem og være beroligende. Du kan også tilbyde lækre godbidder for at holde dem distraheret og vende deres opmærksomhed væk fra katte børsten.

Plejning af filtret kattehår

Hvis du støder på stædige knuder eller filtklumper, kan de være vanskelige at fjerne, så sørg for at være ekstra blid, for ikke at skade dem. Hvis en almindelig katte børste ikke kan klare det, kan du prøve at kører dine fingere langsomt og forsigtigt igennem pelsen i stedet for. Hvis pelsen er for filtret til, at du kan udrede den, må du ikke bruge en saks, da der er høj risiko for, at du kan ende med at skære din kat, du skal i stedet overveje at se din dyrlæge og lade dem håndtere det professionelt. Den bedste måde at håndtere filtret kattepels hjemmefra er at tage forebyggende handlinger. Regelmæssig børstning vil i høj grad mindske chancen for forfærdelig filtret pels forekommer, og det vil gøre det meget nemmere for både dig og din kat, hvis en lille knude vises.

Sådan rengøre du en kat - badning af katte

Selvom katte generelt kan rengøre og rense sig selv, kan det være bedst at give dem et bad en gang imellem eller mere regelmæssigt, hvis de er tiltrukket af ting, der er stinkende eller klæbrige! De fleste katte hader at bade og afskyr vand, det er derfor ikke altid let at gøre sin kat ren. Start med at bade din kat, når de er i en glad og rolig tilstand. Selvom de måske bliver lidt irriteret over at blive placeret i et bad, er det altid bedst at starte med processen, når de har det godt! Sørg også for, at vandtemperaturen ikke er for varm eller kold; som Guldlok mente, skal det være helt rigtig. Du kan også bruge en gummi bademåtte til at stoppe dem med at glide rundt i badet.

Når du forsigtigt har placeret din kat i badet og forsikret dem om, at det er okay, kan du begynde at rense og pleje dem. Sørg for at bruge en katteshampoo, der er mild og blid på huden, og masser det forsigtigt ind i pelsen når den er våd. Følg altid instruktionerne på din katteshampoo, men det er generelt nyttigt at fortynde det med vand først. Vask og brug shampooen fra hoved til hale og skyl derefter. Du bliver måske nødt til at gøre det igen, hvis din kat er særligt beskidt. Derefter kan du tage din kat ud af badet og tørre den med et håndklæde. Når du er færdig med bade din kat, er det en god ide at give den en godbid som en belønning for et godt udført bad.

Kattepleje produkter

For at hjælpe dig med at pleje din kat hjemmefra er der en lang række praktiske produkter, som gør tingene lettere. Dette omfatter de grundlæggende ting såsom en børste til katte, katte negleklipper og shampoo samt mere indviklede værktøjer såsom rengøringsspray og hjemme barberings grej. Disse produkter kan alle variere i pris og kvalitet, så sørg for at gå til en anerkendt hjemmeside eller butik, når du køber kattepleje produkter til dit hjem. Der er også en række kattehygiejne produkter, du kan for eksempel prøve at inkluderer kæledyrs venlige klude og creme i din pelspleje rutine.

Hvis kattepleje derhjemme er lidt for meget for dig, findes der også professionelle steder, eksempelvis en kattefrisør, der kan hjælpe dig med de lidt mere vanskelige dele. De kan endda give dig nogle tips og tricks, som kan hjælpe dig med at passe og pleje din kat hjemmefra i fremtiden, ellers kan de håndtere det værste, så du bare skal stå for vedligeholdelsen. Uanset hvad, kan både dig og din kære ven være glade, så længe din kat holdes velplejet og sund!

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med