Angst & Opførsel

Forstå din kats kropssprog

Forstå din kats kropssprog - 6 tegn på at din kat er glad

Som katteejer vil man gøre alt for, at ens elskede kat er lykkelig og tilfreds. For de små pelsbolde elsker os trods alt ubetinget, og det er vores opgave som ansvarlige katteejere at sørge for, at de trives og har det godt.

Men hvordan ved man, at ens kat har det godt og trives i sit hjem? Det kan godt være svært at vide, da katte i modsætning til mennesker ikke er i stand til direkte at kommunikere, at de er glade, utilfredse, mistrives eller er i mental og fysisk balance. Heldigvis afslører kattens kropssprog og lyde meget, og det er med disse metoder, som din firbenede ven kommunikerer med dig.

Med det i tankerne tænkte vi, at vi i denne artikel ville give dig en parlør til at forstå kattesprog - da du på den måde kan få en unik indsigt ind i din kats mentale og fysiske velvære. For hvis du forstår din kat og kan se, om katten er stresset, ængstelig eller på andre måder mistrives, kan du med simple metoder berolige din kat og sørge for, at din firbenede ven har det godt.

6 signaler på at din kat er lykkelig og har det godt

1) Løber lykkeligt rundt: En måde, hvorpå din kat viser sin livsglæde, er ved pludselig at springe gennem haven eller hjemmet uden umiddelbar grund. På dette punkt er katte på mange måder meget ligesom børn, der vildt og voldsomt uden årsag løber og hopper rundt.

2) Katten spinder: Der kan være flere årsager til, at katten spinder, men ofte er det dog positivt. Spinden kan også indikere smerte eller stress. Men du kender din kat bedst, og derfor ved du også, om den spinder af glæde eller sygdom, angst eller stress.

3) Katten søger aktivt din kontakt: Det er et tegn på, at katten er glad og tilfreds, hvis den selv går hen til dig i sofaen og gerne vil kæle eller putte. Den vil gøre alt for at få din opmærksomhed, og det er et klart signal på, at din pelsbold er i topform og godt humør.

En afslappet kat i mental balance søger aktivt din kontakt.

4) Katten snakker meget: Mjaven er ofte positivt, men kan også være negativt. Det er derfor op til dig at tolke på signalerne - og hvis din kat mjaver mere end normalt, kan det være et tegn på noget alvorligt. Men hvis katten mjaver normalt, er det ofte et tegn på, at den har det godt.

5) Sund appetit: Spiser din kat sin kattemad med glæde, og nyder de godbidder, som du giver den? Tillykke! Så er det et tegn på lykke. For en glad kat er en sulten kat, der hverken er kræsen eller lider af spisevægring.

6) Hævet hale: Hvis din kat hilser på dig, mens dens hale er hævet, viser den meget tydeligt, at den er tilfreds.

5 tegn på at din kat er stresset eller ængstelig

Nu hvor du ved, hvordan katten med sit kropssprog og lyde viser dig, at den er glad og tilfreds, er det også vigtigt at vide, hvordan katten viser det modsatte - altså at den er stresset eller ængstelig. Derfor giver vi dig her fem klare tegn på, at din kat er stresset eller ængstelig.

1) Katten gemmer sig eller undgår menneskelig kontakt: Dette er et klart tegn på helbredsmæssige problemer eller stress. Hvis du ved dyrlægen har fået udelukket, at katten gemmer sig på grund af sygdom, skal du sørge for, at den føler sig sikker og tryg i sit eget hjem.

2) Tisser/skider uden for kattebakken: Dette er et helt klart signal fra din kat om, at der er et eller andet galt. Det kan enten skyldes, at kattebakken trænger til at blive rengjort. Hvis kattebakken lige er blevet skiftet, og der rent hygiejnisk ikke er en finger at sætte på kattens "toilet", kan det også være et tegn på sygdom. Så hvis adfærden med at tisse/skide uden for kattenbakken fortsætter, bør du overveje at tage din firbenede ven med til dyrlægen.

3) Ændringer i appetitten: Hvis din kat er stresset eller ængstelig, kan det føre til, at den ikke har lyst til at spise, bliver mere kræsen eller overspiser.

En aggresiv kat forsøger at få din opmærksomhed enten på grund af sygdom eller stress.

4) Aggressiv adfærd: Hvis din kat pludselig bliver aggressiv, skal du se det som et desperat råb om hjælp. Og hvis dyrlægen afviser, at den aggressive adfærd skyldes sygdom, så er du nødt til at finde ud af årsagen til, at katten nu er stresset. Det kan blandt andet være et nyt kæledyr eller familiemedlem i hjemmet eller at de føler sig truet.

5) Begynder at blive mere højlydt: En ekstremt hylende/mjavende kat er ofte et tegn på en stresset kat. Det er dog også noget, der kan komme helt normalt med tiden, når katten bliver ældre og kan opleve stress på grund af senilitet og forvirring.

Sådan hjælper du en ængstelig eller stresset kat

Med den ovenstående katte-parlør kan du se, hvorvidt du har en glad og tilfreds kat, eller om din kat mistrives. Der er heldigvis mange ting, som du selv kan gøre for at få en hund i mental balance.

1) Hold øje med tegn på stress eller angst: Det første skridt i at hjælpe en stresset eller ængstelig kat er at opdage, at den er stresset eller angst. Så hvis den med sin adfærd og kropssprog viser, at den ikke er glad, kan det være et tegn på mistrivsel.

2) Fjern årsagen til stress: Hvis det er muligt, kan du helt eller delvist fjerne det, der stresser katten. Hvis det eksempelvis er en anden (fremmed) kat, der kommer ind i huset for at spise din kats mad, så sørg for at holde døre og vinduer lukkede.

3) Brug naturlige kosttilskud til at berolige din kat: Et godt alternativ er Animigos Soothex specielt formuleret til katte. Kosttilskuddet indeholder vitaminer, mineraler og aminosyrer, der bidrager til at berolige din kat i stressede situationer. Soothex har ingen bedøvende effekt, og er ideelt til at berolige og afslappe katten, hvilket er lige det, som din kat har brug for, hvis den oplever stress eller angst.

Lav et helle til din kat, hvor den føler sig sikker og tryg. Det kan virke beroligende.

4) Lav et "helle" til din kat: Brug en seng eller byg en hule for at lave et helle til din kat, hvor din kat kan trække sig tilbage og være alene, hvis den føler sig stresset, overvældet af larm eller lignende.

5) En afslappet kattejer giver en afslappet kat: Din kat reagerer på dine følelser, og hvis du er stresset og angst, er der stor sandsynlighed for, at din kat bliver stresset og angst. Så vær afslappet, det giver din kat tryghed. Sørg også for at have faste rutiner med din kat - det vil også hjælpe med at berolige katten.

Er du i tvivl? Så kontakt dyrlægen

Hvis din kat pludselig og helt uventet ændrer adfærd, er det en rigtig god idé at kontakte egen dyrlæge for at få det hele undersøgt nærmere. For ændret kropssprog og pludselig aggressivitet kan nemlig være et tegn på en underliggende sygdom, som skal behandles.

Andre interessante artikler