Fri fragt over 499kr til pakkeshop*

Angst & Opførsel

8 ting der stresser din kat - og adfærdsproblemer, som du skal holde øje med

Stress er en af de primære årsager til helbredsmæssige problemer og adfærdsproblemer hos katte, og den mest effektive løsning er at finde frem til den underliggende årsag til stress og dermed løse det.

Netop derfor sætter vi i denne artikel fokus på de 8 mest almindelige årsager til stress hos katte, og hvordan du som ejer kan undgå det - eller som minimum begrænse stress hos din kat.

Larm

Har du nogensinde åbnet køleskabet og så pludselig set, at din elskede kat står forventningsfuld bag dig, fordi den troede, at du ville give den mad? Det har de fleste katteejere nok oplevet, og det er faktisk ikke overraskende, at din kat kan høre køleskabsdøren blive åbnet. For katte har faktisk en bedre hørelse end hunde, og kan identificere og lokalisere en eller flere lydkilder på flere kilometers afstand.

Det er selvfølgelig smart, hvis man er et rovdyr, hvilket huskatte er, men det gør også, at katte kan blive stressede, hvis der er meget larm i omgivelserne.

Kedsomhed/manglende aktivitet

Du kender nok ordsproget "lediggang er roden til alt ondt", og det gælder også din kat, især hvis din firbenede ven er vant til at leve et aktivt liv. For kedsomhed er stressende, og derfor er det vigtigt, at du sørger for at stimulere din kat for at gøre den træt på en god måde. Ellers kan det føre til destruktiv adfærd og stress.

Kedsomhed og manglende stimulering kan føre til destruktiv adfærd hos din kat.

Separationsangst

Mange ser fejlagtigt katte som selvstændige dyr, som man kan efterlade alene hjemme i flere dage. Det er også en af de primære grunde til, at folk får en kat - altså at den ikke skal have samme opmærksomhed som en hund.

Men selvom katte er selvstændige, betyder det ikke, at de har det godt med at blive efterladt alene i lange perioder. Hvis det sker, kan de blive understimulerede og ensomme, og de kan også begynde at blive nervøse for, hvem der mon skal give dem mad, ordne kattebakken eller kæle for dem?

Så katte kan godt få separationsangst, og det er muligvis en af de primære årsager til angst og stress hos katte. Foruden ikke at efterlade katten alene hjemme i flere dage i træk, kan du gøre meget for at hjælpe en stresset kat med separationsangst. Et godt råd er at give din elskede kat et beroligende middel som Calming Drops, som ikke har en bedøvende effekt, men som kan bidrage til at afstresse din elskede kat i de timer, hvor du ikke er hjemme. Det kan også have en positiv effekt på din kats destruktive adfærd.

Ulækker kattebakke

Katte er meget renlige, og de har en ekstremt god lugtesans. Din kat bruger ikke kun flere timer dagligt på at holde sig ren, den kan også med sin lugtesans på afstand lugte, at kattebakken ikke er ren. Så sørg for at holde kattebakken ren, ellers kan det føre til stress hos din kat - og den kan finde på at besørge forskellige steder i dit hus i stedet. Ikke i trods eller fordi, at den gør det for at straffe dig - men fordi at den foretrækker at tisse og lave 'nummer to' et rent sted.

Din kats forhold til kattebakken er faktisk vigtigere, end de fleste tror. For hvis kattebakken er ren, og din kat alligevel undgår den, kan det også være et tegn på nervøsitet og stress hos katten.

Manglende gemmested/liggested

En kat har brug for et sted, hvortil den kan trække sig tilbage eller gemme sig, når den har brug for en lille pause fra dig eller andre. Det kan enten være en papkasse, en hule eller en seng i et værelse, hvor den kan være alene. Hvis du ikke giver din kat sådan et sted, kan den ikke finde ro, og det kan føre til stress og i allerværste tilfælde aggressioner.

Ændringer i rutiner

En kat er lidt af et vanedyr og vant til faste rutiner. Derfor kan det også stresse katten, hvis madskålen ikke er fyldt op med mad på samme tidspunkt hver morgen, eller (gisp!) hvis skålen af en eller anden grund kun er halvfuld en dag.

Derfor er det også vigtigt, at du holder din kats tidsplan og kun laver små justeringer i denne, ellers kan det føre til en stresset kat.

En transportboks under en rejse kan være en meget stressende situation for katten.

Tvungen indespærring

Under rejser kan det være nødvendigt at have sin kat i en transporttaske, men eftersom det er en helt ny oplevelse med en masse nye lyde og bevægelser, kan det være ekstremt stressende for katten. Samme oplevelse kan ske, hvis din kat skal indespærres i et bur derhjemme, hvis du har gæster. Det kommer ofte til udtryk i desperat mjaven eller destruktiv adfærd.

Hvis din kat er meget stresset i situationer som disse, kan du overveje at give din kat et beroligende middel som Calming Drops, som er velegnet til alt fra separationsangst, rejser til stress i forbindelse med larm. Derudover er det også vigtigt, at du vænner din kat til transportkassen, og at du ikke introducerer den for din firbenede ven på dagen for rejsen.

Sygdom

Sygdom kan selvfølgelig også føre til stress og angst hos katten, især hvis traumet er meget stort, og din kat ikke længere kan gøre det samme, som den har været vant til. Her kan du igen bruge et naturligt beroligende middel som Calming Drops, men vigtigst af alt er at trøste og være der for din kat i den periode, hvor den er syg. Det vil sige give den en masse kærlighed og opmærksomhed.

Se på dit eget liv - er du selv stresset?

Er du selv stresset og lever et hektisk og travlt liv? Det kan smitte af på din kat. For hvis man selv har problemer, har man en tendens til at bruge mindre tid på vores kæledyr. Hvilket kan stresse og gøre din kat usikker. Og selvom det selvfølgelig er lettere sagt end gjort, er den bedste løsning ikke at stresse over ting - og derfor er det vigtigt både for dit eget men også din kats velbefindende at du finder frem til den underliggende årsag til din stress og løser det.

Andre interessante artikler