Allergier

Er allergier arvelige?

Hvis du er ligesom os når marts melder sin ankomst, så er det tid til at finde antihistaminerne frem. Allergisæsonen kan vare alle de varmere måneder. Vidste du, at det samme gælder for vores kæledyr? Ja, selv vores mest loyale venner kan lide af allergiske reaktioner. De kan skyldes mange forskellige allergener, som kan være både inde i huset og udenfor. Men hvorfor får kæledyr allergier og er de arvelige? Læs videre og vi vil fortælle dig alt, du behøver at vide for at blive en kæledyrs-allergi ekspert!

Hvad er kæledyrsallergi?

Hvor end du ser dig omkring, vil der være potentielle allergener gemt. Du finder dem i mad, i luften og selv i de planter, der producerer oxygen til vores planet. Fordi vores kæledyr bevæger sig i de samme omgivelser som os, er der en stor risiko for at de kommer i kontakt med de helt samme allergener som os - også selv om de i højere grad er tilbøjelige til at stikke snuden i jorden og hoppe omkring i omgivelser, som vi mennesker ikke ser eller udforsker.

Men, som du måske ved, er det ikke alle mennesker, der lider af allergiske reaktioner. Det samme gælder kæledyr. Nogle vil leve et liv uden allergi, dermed fri fra løbende næser og kløende hud, som allergi kan forårsage, mens andre kæledyr vil opleve allergier helt fra fødslen. Hvis du er bekymret for, at dit kæledyr kan have allergier, er der nogle specifikke tegn, du bør holde øje med. Disse inkluderer:

  • Hoste, nysen og hvæsen
  • Kløende pels og rød hud
  • Hvis dit kæledyr kontinuerligt tygger på de samme dele af kroppen - i højere grad end det tygger på andre dele af kroppen
  • For katte er det yderligere vigtigt at holde øje med opkast og diarre

Den gode nyhed er, at allergier i højere grad har mindre symptomer, hvorfor allergier er mere irriterende end graden af symptomerne nødvendigvis er. Allergier kan dog lede til langsigtet vejrtrækningsbesvær og andre mere alvorlige tilstande senere i livet, hvis de ikke behandles. Det er derfor, at du bør se en dyrlæge så hurtigt som muligt, når først du har har spottet tegnene. De ved hvilken behandling, der er bedst for hver enkelt allergi.

Hvad forårsager allergiske reaktioner hos kæledyr?

Fordi kæledyr lider af de samme allergiske reaktioner, som mennesker gør, er der nogle indlysende ting, du kan holde øje med. Mad, pollen og andre forurenende stoffer i luften, og selv planter og græs, kan forårsage allergiske reaktioner. Mere specifikt for kæledyr er lopper, mider og andre parasitter, de kan komme i kontakt med på deres mange eventyrer.

Din dyrlæge vil højst sandsynligt foretage en af to tests, for at finde frem til hvilken allergen der har forårsaget reaktionen. Der er en intradermal test, som involverer at dit kæledyrs pels barberes af på et specifikt område, for derfor at anvende flere nåle til at teste de forskellige allergener på dit kæledyrs hud. Alternativet er en blodtest, som isolerer allergenerne i blodet. Selvom blodprøve er både hurtigt og lettest, vil mange dyrlæge holde sig til hudtesten. Du bør være opmærksom på, at kun dyrlæger der er hudlæger kan udføre denne test. Og fordi dit kæledyrs pels skal barberes af, er det nødvendigt at bedøve dem.

Er allergier arvelige?

Desværre ja - allergier er ofte arvelige. Det betyder, at de kan videregives fra forældre til børn. Det betyder dog ikke, at dit kæledyrs allergier med sikkerhed bliver givet videre. Nogle forældre har allergier, mens deres børn ingen har. Det er også værd at notere, at selvom allergier er arvelige, så er det ikke ensbetydende med at specifikke allergier videregives. I stedet er det tilbøjeligheden til at have en allergi, frem for f.eks. specifikt pollenallergi, der videregives fra forældre til børn.

Så, selvom du kan se til dine forældres historiske information om allergier, så bør det ikke tages som afgørende for om og hvilke allergier du har.

Andre interessante artikler