Gigt hos katte

Kæmper din kat med at hoppe fra et møbel til et andet? Bevæger de sig ikke rundt som de plejer? Så kan der være et problem med deres led, og mere specifikt kan de lide af gigt. Ledgigt hos katte er desværre ret almindeligt og kan give dem en række problemer med deres mobilitet og komfort. Som følge heraf er katte leddene og knoglernes sundhed af afgørende betydning for at holde dem tilpas, aktive og sunde.

Hvad er gigt hos katte?

Også kendt som slidgigt eller degenerative ledsygdomme er gigt hos katte et alvorligt problem der har at gøre med deres led. Når en kats led er sunde, kan de flytte og løbe rundt lykkeligt i verden. Når et problem begynder at forekomme, betyder det, at deres mobilitet er reduceret, og de kan føle smerte og stivhed. Ledgigt er en ekstrem udgave af ledproblemer og kan have stor indflydelse på deres generelle sundhed og velvære.

I en sund kats led er overfladen dækket med et tyndt lag af glat brusk samt væske. Disse giver de to overflader af knoglerne mulighed for at bevæge sig og glide over hinanden med lethed. I en kats led med gigt er brusken af en eller anden grund beskadiget, så knoglerne gnider mod hinanden med friktion, som kan forårsage meget smerte og ubehag.

Årsager til katte gigt

Ledgigt er forårsaget af at leddene eroderes og beskadiges i en sådan grad, at der er permanent skade. Sådan adskiller det sig fra andre problemer med kattens led, da mindre problemer kan akkumulere og resultere i det alvorlige problem gigt er hos katte. Der er mange forskellige ting, der kan forårsage sådan skade på din kats led, herunder en ulykke eller skade, højt aktivitetsniveau over en lang periode, for lidt aktivitet, fedme og infektion. Alder spiller også en stor rolle i årsagerne til katte gigt, da brusk langsomt svinder væk over tid, hvilket resulterer i lidt eller ingen tilbage, når det kommer til en gammel kat i forhold til en killing.

Signs of arthritis in cats

Så nu kender du årsagerne, men, hvad er nogle af de mest oplagte gigt symptomer? Hver kat er anderledes, så symptomerne kan variere; i nogle tilfælde kan du finde gigt i kattens forben, men ikke deres ryg, eller omvendt! Men her er nogle af de mest almindelige tegn og symptomer at holde øje med for at se, om din kat lider af gigt:

  • Stivhed og smerter under bevægelse
  • Sløvhed
  • Halten (når de ikke kan gå rigtigt)
  • Nedsat aktivitetsniveau
  • mindre fleksibilitet
  • Ubehag i bestemte stillinger
  • Tøven til at løbe eller springe
  • Kan ikke lide at blive holdt
  • Reducering i hvor højt den hopper

Sådan diagnosticeres gigt hos katte

Hvis du bemærker din kats led forværres over tid, andre ledproblemer bliver værre eller tegn på gigt, så er det bedste at gøre, at tage dem til dyrlægen. De vil være i stand til at kontrollere din kats knogler og led og give en ordentlig diagnose. De vil også kunne opdage, om det faktisk er gigt eller et andet ledproblem. Nogle tegn på gigt hos katte kan også være de samme som mange andre sundhedsmæssige problemer, så det er vigtigt at isolere problemet, inden der handles på det.

Hvad kan jeg give min kat mod gigtsmerter?

Mens der finde gigtmedicin og andre medicinske former for smertelindring for katte, bør disse kun anvendes i alvorlige tilfælde og når anbefalet af din dyrlæge. Der er en række andre metoder, du kan først prøve det arbejder som en naturlig smertelindring for katte, der enten understøtter deres led og mobilitet indefra eller alternativt hjælper dem med at bruge deres led på en måde, der kan forårsage mindre skade og smerte. Du kan endda finde metoder, der arbejder i målrettede områder som for eksempel gigt i benene eller deres hofter eller i stedet deres krop generelt.

Led pleje i hjemmet til katte

For at hjælpe din pelsede ven med deres led, kan du prøve hjemmebehandling mod gigt til katte. For det første skal du fastslå årsagen til led problemet og adressere det. For eksempel, hvis det er slid, så overvej en mindre aktiv livsstil eller hvis det er vægt så overvej at sætte dem på en diæt. For det andet kan du tage skridt til at gøre tingene lettere for din pelsede ven. Dette kan omfatte at flytte deres seng og mad ned til et lavere niveau og tage alt væk, der kræver at de laver store spring eller positionere sig på en måde, der kan skade deres led. Derudover kan du ændre deres kost til at omfatte mere led venlige ingredienser som omega 3. Vitaminer og mineraler er også gode for din kats helbred generelt, så det kan selvfølgelig også være gavnligt når det kommer til deres knogler og led.

Kosttilskud til led hos katte

En anden simpel måde at få led venlig ernæring i deres kost er gennem naturlige katte supplementer. Disse kan komme i alle former og farver, herunder kapsler, tabletter, softgels, væsker og bløde tygge godbidder. Tilskud til katte led indeholder en række fantastiske naturlige ingredienser, som kan hjælpe med inflammation, bevægelse, mobilitet, styrke og overordnet støtte til ben og led. Her er nogle af de bedste ingredienser til at hjælpe med gigt hos katte:

Glucosamine & Chondroitin

Begge disse fantastiske ingredienser findes naturligt i kattens led og spiller en stor rolle i deres funktion. Som katte bliver ældre falder niveauerne af glucosamin og chondroitin i deres krop langsomt, hvilket er grunden til, at du vil finde meget mindre hos ældre katte sammenlignet med killinger. Som et resultat er de perfekte som en del af et eksternt tilskud til at øge niveauerne.

Fiskeolier

Fiskeolier kan ikke kun være gode for din kats hud, pels og hjerte, de er også fremragende til deres knogler og led! Dette skyldes, at de indeholder omega 3. Denne fordelagtige fedtsyre giver intern pleje til katte og er en enkel måde at hjælpe deres generelle velbefindende med. Du kan finde denne fantastiske omega 3 i alle fiskeolier, herunder laks, krill og torskeleverolie.

Gurkemeje

Gurkemeje planten indeholder en særlig sammensætning kaldet curcumin, som giver den sin storslåede farve og smag. Curcumin er fantastisk til at hjælpe med gigt hos katte, da det kan hjælpe med betændelse og reducere hævelse og stivhed, da det vides at have en naturlig anti inflammatorisk virkning. Som et resultat er gurkemeje og curcumin almindeligt anvendt til at hjælpe på ledproblemer i både mennesker og kæledyr.

Kollagen

En anden komponent der findes i leddene, er kollagen der er en del af deres sunde funktion. Ligesom med glucosamin og chondroitin, når katte er unge, er der en overflod af kollagen, men dette vil langsomt falde med alderen. Som et resultat kan de drage fordel af et kollagen tilskud, der kan øge deres interne niveauer. For at gøre det endnu bedre kan kollagen også hjælpe deres hud og muskler!

Sådan forebygger du gigt hos katte

Da gigt hos katte skyldes nedbrydning af leddene, hvor det kommer til et stadium, hvor de ikke kan repareres fuldt ud, er nøglen at træffe forebyggende foranstaltninger, før dette sker. For det første kan dette gøres gennem deres livsstil, f.eks. Ved at sørge for, at deres vægt holdes under kontrol, og at de ikke laver nogle aktiviteter, der potentielt kan forårsage skade. Den anden type forebyggende pleje til katte er gennem tilskud. Et komplekst supplement til leddene, der indeholder en eller flere af de ovennævnte naturlige ingredienser, er den ideelle måde at holde kattens led sunde og at de fungeret ordentligt hele livet og reducere risikoen for at udvikle gigt.

Gigt hos katte konklusion

Samlet set er gigt hos katte et alvorligt problem og der bør ikke tages let på det, men der er mange ting, du kan gøre, før du tager fat på receptpligtige lægemidler til katte gigt. Start med at gøre, hvad du kan hjemme for at hjælpe som at gøre tingene lettere for dem at nå. Så prøv at ændre deres kost til at omfatte fødevarer, der kan støtte deres led og endelig tilføje kosttilskud til leddene i deres daglige rutine. Ledgigt hos katte kan være en permanent og irreversibelt situation, men hvis du tager de nødvendige skridt til at hjælpe, er der intet der stopper din kat, fra at leve et godt og tilfredsstillende liv på lang sigt!

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med