Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

Fordøjelse & Detox

Urolig Mave hos Katte

Katte er normalvis ret resiliente væsener. De er kendte for deres evne til at være let-på-tå, frygtløshed og myten om deres ni liv - de har været hyldet i flere tusinde år. Men, de er ikke uovervindelige. Katte er modtagelige overfor skader og sygdom ligesom alle andre dyr, herunder også mennesker. En urolig mave hos katte kan faktisk opstå ret ofte. Katte kan få dårlig mave af flere årsager, som er ret håndterbare, men også af mere alvorlige årsager. Her vil vi hjælpe dig med at forstå, hvad der kan give din kat urolig og dårlig mave, og samtidigt lade dig vide hvilke hjemme remedier du kan bruge!

Hvad forårsager dårlig mave hos katte?

Som vi sagde, er der flere årsager til at en kat oplever urolig eller dårlig mave. Hvis du har fundet opkast omkring i huset, er det ret sikkert at de ikke har det så godt. Og selvom der er mange grunde til at din kat føler sig mavesyg, kan du opdele dem i to hovedkategorier: dem inde i det gastrointestinale (GI) system, og dem uden for det GI system. For dem der undrer sig, så starter det GI system i munden, ned i maven, derefter til indvoldene og ender i endetarmen.

Så lad os starte med problemer inde i det GI system:

Gastrointestinal problemer

Dette er problemer der forårsager at det gastrointestinale system bliver betændt. Det kan skyldes:

 • Hårbolde
 • Mavesår
 • Indtagelse af gift eller af giftige materialer
 • Tarm problemer
 • Objekter som tråd eller mønter
 • Parasitter eller bakterier
 • Madallergier

Ydre problemer

Dette er problemer der sker i andre dele af kroppen, men som pårvirker det GI system. Disse inkluderer:

 • Infektioner
 • Lever eller nyrer problemer
 • Stress
 • Hormonelle problemer, såsom diabetes

Hjemme remedier der kan hjælpe din kats dårlige mave

Hvis det ikke virker for alvorligt, kan du prøve nogle hjemme remedier og se om de hjælper på kort sigt. Den gode nyhed er, at hvis symptomerne går væk, så har du sparet dig selv for en unødvendig tur til dyrlægen! Men hvis symptomerne varer ved eller der er meget opkast og/eller diarre, bør du tage din kat til dyrlægen med det sammen!

Her er nogle ting du kan prøve.

Faste

Helt naturligt, hvis katte oplever symptomer på dårlig mave, vil de holde sig fra at spise. Denne process kan sikre at hvad end dårligt der er, kommer ud af systemet hurtigere. Og selvom de typisk følger deres krops tegn, så kan en skål fuld af lækre godbidder være svær at modstå.

Så hvorfor ikke hjælpe dem lidt? Tøm deres skål og gem alle åbne pakker af vejen. Gør dette i en dags tid og sørg for at deres vandskål er fyldt, så de ikke dehydrere. Jo mere vand de drikker, jo hurtigere vil de få skyllet de uønskede forurenende stoffer ud af deres system.

Men lad ikke fasten vare mere end en dag. Mere end 24 timer uden mad kan gøre mere skade en gavn for din firbenede ven. Og for killinger bør du ikke gøre det i mere end 3-4 timer, da deres kroppe vokser og de har behov mere mad regelmæssigt til at hjælpe dem store og stærke. Ikke for store dog!

Alternativt, hvis din kat har tendens til at sluge deres mad uden at trække vejret mellem mundfuldene, kan du forsøge at fodre dem mindre portioner. At spise for meget og for hurtigt kan irritere det GI system og forårsage at de kaster op.

Hvad skal du give dem efter faste?

Når de er klar til at spise igen, skal du sørge for at give din kat let mad. Noget som kogt kylling uden fedt på vil give deres mave mere ro og mulighed for at opnå stabilitet end deres normale foder.

Giv dem også mindre portioner oftere. En lille skål med kogt kylling frem gange om dagen i en uge eller lignende, vil gøre underværker.

Hvis din kat ikke er sulten efter faste

Hvis du forsøger at fodre din kat og den bare ikke vil spise, så lok den med noget mad den slet ikke kan modstå.

Tjek at din kat forbliver hydreret

Sørg for at din kat får nok vand, hvis den kaster op eller har diarre. Ligesom mennesker, kan du tjekke dette ved at kontrollere om huden er elastisk. Hvis ikke, så prøv at lade din kat slikke på isterninger i stedet for vand, det de er mindre tilbøjelige til at kaste dette op. Hvis den fortsat er dehydreret skal du tage den til dyrlægen så hurtigt som muligt.

Hjælp til hårbolde

Hvis du tror det er hårbolde der er skurken, så lad din kat slikke noget Vaseline eller olie fra en dåse sardiner i sig. Dette vil hjælpe hårbolden igennem

systemet.

Og det er det! Nu kender du til tegnene, du skal holde øje med, for at finde frem til om din kat har dårlig mave. Du ved også, hvad der kan forårsage det, og har kendskab til nogle hjemme remedier der kan hjælpe din kat.

Andre interessante artikler