Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

Hvordan Man Håndterer Bændelorm i Katte

Da bændelorm er en af de mest almindelige tarmorme for katte, er de desværre noget, du skal vide lidt om. Disse forfærdelige parasitter er meget nemme for din kat at få, da en enkelt bændelorm kan skabe et sted mellem 1.000-2.000 proglottider (bændelorm segmenter med individuelle reproduktive systemer) med i alt 100.000 æg! Dette gør dem til et stort problem for mange katteejere, og for at gøre det endnu mere alvorligt, er det en slags orm, som også kan overføres til mennesker. For at hjælpe dig med at forstå bændelorm hos katte og hvordan man genkender dem, hvordan de lever i en kats fordøjelsessystem og derefter den bedste måde at håndtere dem, fortsæt med at læse.

Hvad er bændelorme?

Bændelorm er en type parasit. Det betyder, at de lever af en vært og har brug for at overleve. Som følge heraf lever de enten i en mellemvært eller i en kat (eller andre større dyr som hunde og mennesker). Selv om parasitære væsener, sammenlignet med andre typer af tarmorme, der bogstaveligt suger værtsblod, er bændelorm mindre farlige end mange og som følge heraf viser mindre mærkbare symptomer. Du vil højst sandsynligt opdage, at din kat har orm, når man ser de synlige segmenter i afføringen. Der er mange forskellige slags bændelorme, hver med deres egne egenskaber og mellemliggende værter, hvilket betyder, at der er flere måder for din kat at få dem på.

Typer af Bændelorme

Officielt navn Mellemliggende vært Kan mennesker få dem?
Dipylidium Caninum Lopper Ja - Fra en smittet loppe
Taenia Hydatigena eller Taenia Multi Ceps Grise, får, og geder Ja - Fra kontakt med en hund der har ormen
Taenia Pisiformis eller Taenia Serialis Kaniner og gnavere Ja - Fra inficeret oksekød
Echinococcus Dyr og husdyr (f.eks. kvæg og får) Ja - Fra kontakt med en hund der har ormen
Diphyllobothrium Dyr og rå/under bagt fisk Ja - Fra rå eller under bagt fisk

Hvordan ser bændelorme ud i katte?

Ældre bændelorme er lange flade orme, som kan vokse hvor som helst fra 10-20 centimeter lang. Størstedelen af deres krop består af proglottider eller små segmenter. Disse indeholder deres egne reproduktive systemer med æg, der bryder af fra hoved legemet for at passere gennem afføringen og derefter reproducere. Når de for nylig er passeret, vises de som små hvide fragmenter, næsten som et riskorn. Efter et stykke tid vil de tørre ud og se ud som gule hårde pletter. Disse vil oftest blive fundet på din kats seng eller på pelsen omkring deres anus. Disse segmenter er den mest almindelige måde, du vil se en bændelorm; når de vokser fuldt ud, lever de i din kattens tarme, og det er meget usandsynligt, at den fulde bændelorm passerer i afføringen uden behandling.

Hvordan får katte dem?

Bændelorm er en af de mest almindelige tarmorme, da de har en bred vifte af mellemværter. Disse er værter, der holder bændelorm larverne. Når en kat indtager en af disse mellemværter, overføres larverne til din kat, hvor den modnes i deres tarm. En kat kan ikke inficeres direkte gennem ægget, så der kræves en mellemvært for alle slags bændelrome, hvilket gør dem lidt anderledes end andre typer af tarmorme.

Den typiske mellemvært for bændelorm i katte er smittede lopper. Disse er meget nemme for din kat at indtage ved et uheld, især da lopper er en anden populær problematisk parasit for katte. Der er mange andre at passe på med, herunder gnavere, kaniner, fugle, vildt, husdyr, kvæg og endda under bagt eller rå fisk. Dette betyder ikke, at du skal undgå disse for enhver pris; det betyder simpelthen, at der er en række potentielle værter, så tag fornuftige forholdsregler. Dette kan ske ved blot at undgå døde dyr og grundigt madlavning af kød eller fisk, før du fodrer din kat. Dybest set, hvis du ikke ville spise det selv, skal du ikke give det til din kat!

Tegn og symptomer

Så nu ved du hvor de kommer fra, hvad er nogle af tegnene på bændelorm i katte, som du skal kigge efter? Da bændelorm ikke kræver så meget ernæring som andre for at overleve, har de normalt ikke et stort antal symptomer. Det mest oplagte er synlige bændelorms segmenter i din kats fæces eller på pelsen omkring deres anus. En alvorlig bændelorm infektion har imidlertid været kendt for at have nogle mere alvorlige tegn. Din kat ser måske ud til at tabe sig selvom de spiser det samme, og de kan også kaste ormen op, hvis den finder vej til deres mave. Vægttab og opkast er ikke nødvendigvis kun symptom på bændelorm hos katte, så det er vigtigt, at du kan udelukke andre potentielle helbredsproblemer, før du prøver nogen form for behandling. Hvis du er i tvivl, vil den bedste mulighed være at konsultere din dyrlæge.

Hvordan slippe man af med bændelorm i katte

Hvis du ved, at din kat har en bændelorm, er der nogle ting, du kan gøre for at hjælpe med at slippe af med dem. Det mest populære valg er en bændelorme behandling for katte. Disse kan findes online eller gennem din dyrlæge. Hvis det er en stor infektion, så kan din dyrlæge foreslå en alvorlig bændelorme medicin til katte, der arbejder for at dræbe bændelorme, så det kan passeres sikkert i afføringen, men uden at skade din kat. Dette er en af de bedste svar på spørgsmålet 'hvordan man behandler bændelorm i katte', da de kan hjælpe med at slippe af med eksisterende orme.

Metoder til forebyggelse

  • Brug en forebyggende orme fjerner til katte
  • Loppe kontrol
  • Undgå de mellemliggende værter
  • Rens deres opholdsområder
  • Vask hånden, når du bruger tid udenfor

Hvis din kat allerede har en bændelorm, så skal du slippe af med det så hurtigt som muligt. Den bedste måde at virkelig beskæftige sig med bændelorm på hos katte er at tage forebyggende foranstaltninger for at mindske risikoen for, at din kat får dem i første omgang. Du kan begynde med at bruge forebyggende produkter, der er specielt designet til at hjælpe med at håndtere bændelorm. Disse varierer i deres typer (fra tabletter til pulver til dråber), men hvis de anvendes korrekt, kan det være meget nyttigt. De bedste af disse er orme fjernere med urter til katte, der arbejder for naturligt at støtte kattens tarmfunktion for at gøre det til et uindbydende miljø for orme. Disse kan desuden være gode, da de kan arbejde mod en række tarmorme, der findes hos katte sammen med bændelorm.

For det andet kan du sørge for at øve god loppe kontrol; lopper er de mest almindelige mellemværter for bændelorm, så hvis din kat kan undgå lopper, har den bedre chance for at undgå bændelorm. På samme måde kan du forsøge at forhindre bændelorm i dine katte ved også at undgå de andre potentielle mellemværter. Dette kan være ved ikke at lade din kat bringe mus eller fugl ind, ikke fodre dem stykker af råt kød og undgå eventuelle kendte områder, der har forurenet dyr.

Endelig er det vigtigt, at du holder deres miljø rent og ryddeligt. Dette er især vigtigt, hvis din kat allerede har bændelorme og du vil stoppe dem fra at vende tilbage. For at gøre dette skal du blot sørge for at holde din kat regelmæssigt vasket og plejet, holde deres sengetøj rene og afhente deres fæces. Desuden, hvis du har andre kæledyr, der kunne have orme, skal du sørge for at behandle dem også, og hvis du har børn, der kan lide at lege udenfor, skal du sørge for at vaske deres hænder.

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med