Orm i Katte

Bekymret om, om din kat kunne have orme? Orme i katte, mens det ikke er det mest behagelige problem, er desværre ret almindeligt. Katte kan erhverve orme på en række forskellige måder, og med de forskellige slags derude kan de være ganske vanskelige at undgå! For at hjælpe dig med at forstå, hvad disse orme er, tegnene at kigge efter, og vigtigst af alt, hvordan man kan slippe af med orme i katte, har vi opsummeret alt hvad du behøver at vide på ét sted.

Hvad er orme i katte?

Vidste du, at disse orme faktisk er parasitter? Dette skyldes, at de overlever ved at leve af deres vært. Orme hos katte påvirker oftest kattens fordøjelsesfunktion, da de lever i deres tarm og derefter lægger et højt volumen af æg, der spredes gennem fæces. Som følge heraf er det meget nemt for din kat at få og også let at sprede sig fra den ene til den anden. Der er en række typer af disse orme, og hver har deres egne særskilte egenskaber, herunder hvordan de ser ud, hvordan de spredes, hvor de bor i din kat og hvor farlige de potentielt kunne være.

Typer af orme hos katte

Der er 5 hovedtyper af orme, som din kat kunne støde på (selv om der potentielt langt flere). Det drejer sig om rundorm, bændelorm, hageorm, piskeorm og lungeorm. De første fire er kendt som intestinale parasitter, fordi de, som navnet antyder, lever i kattens tarm. Mens alle orme er et problem for din kat, er de forskellige, og derfor er det vigtigt, at du forstår hvad hver enkelt gør, og hvordan de kan påvirke din kat for at identificere typen af orm og den handling, du har brug for at tage.

Rundorm

Deres udseende bliver ofte sammenlignet med spaghetti, rundorm er lange og hvide og indtages normalt af katte som æg. Herefter vokser de og modnes i deres tarmkanal, hvor de enten kan leve eller bevæge sig rundt i kroppen. Hvis de bevæger sig, kan de ende op i lungerne eller potentielt holde sig i væv, hvilket resulterer i cyster. Når en kat bliver gravid, kan de dog begynde at flytte igen og ende i deres mælkekirtler. Som følge heraf kan de gives til killinger gennem deres mælk, hvorfor rundorm er meget almindelig hos unge katte.

Voksne rundorme kan producere et stort antal æg på en enkelt dag - op til 200.000! Dette gør dem et stort problem at håndtere og det er meget let for den at sprede sig rundt og forurene andre katte og kæledyr. Udover dette er deres æg kendt for at have en solid skal, hvilket betyder at de kan leve i lange perioder, mens de venter på en vært. Derfor er det meget nemt for din kat at samle op, selv ved at sidde i et forurenet miljø!

Bændelorm

Når det kommer til orme i katte, er bændelormen nok den mest almindelige og velkendte. Dette skyldes, at de også kan forekomme hos mennesker, men mindre sandsynligt end hos katte og andre dyr. Du kan få en bændelorm ved at indtage rå dyrekød, der indeholder bændelormcysten (såsom en fugl eller rotte) eller ved at indtage en mellemvært, for eksempel en flue eller et insekt. Derfor er de mere almindelige hos katte end hos mennesker.

Bændelorm er flad og en af de længste af tarm ormene, der er omkring 10-13 centimeter lange, når de vokser. Når de er indtaget, lever de og vokser i din kats tarme, og da det er en parasit bruger de deres tænder til at låse sig fast på tarmvæggen, hvor de tager næringsstoffer for at overleve. Dette kan forårsage et problem for mange katte, især de mere sårbare som killinger og ældre katte, da det betyder, at der er færre næringsstoffer at gå rundt, hvilket kan føre til mangler. Med en sund og rask kat vil du ikke opdage, at de har en bændelorm, før du ser det i deres fæces, hvor det ser ud som små segmenter, der ligner ris.

Hageorm

Hageorme i katte er små og tynde og kan findes i hele Europa og Danmark. På samme måde som bændelorm, kan en kat modtage parasitten fra at indtage hageorm æg eller larver, hvor den vokser til en fuld størrelse i deres tarm. For at overleve fastgør hageormen sig til tarmvæggene og lever af værts blodet. Dette kan forårsage en række problemer for katte og kan endda forårsage anæmi hos de mest sårbare. Ud over dette kan en kat smittet med hageorm være tilbøjelig til andre bekymringer, hvilket gør det til et potentielt meget alvorligt problem.

Piskeorm

Disse ser tynde og trådede, næsten som et stykke tråd, med den ene ende er mere forstørret end den anden. De lever i begyndelsen af en kats tyktarm, også kendt som cecum. I modsætning til andre tarmorme kræver de mindre ernæring og blod for at overleve og producerer færre ormeæg. Dette kan være gavnligt for din kats helbred, men har en ulempe ved at de er sværere at få øje på og diagnosticere, hvilket betyder at din kat kan have dem i meget lang tid uden at udvise nogen mærkbare symptomer. Heldigvis findes piskeorm ikke så bredt i Danmark som andre typer orme, men de er stadig vigtige at holde øje med.

Lungeorm

Selvom de ikke er intestinale orme, kan disse irriterende parasitter stadig være et problem for katte. Lungeorms larver kan findes på inficerede snegle og frøer. Når larverne er blevet indtaget og vokset til en fuld lungeorm, forbliver de ikke bare på ét sted. Som navnet antyder, kan de bevæge sig ind i områder af kroppen, der påvirker lungerne, såsom hjerte og blodkar. Dette kan være meget alvorligt for din kat og kan føre til adskillige åndedræts- og hjerteproblemer. Udover dette kan ormene begynde at producere deres egne larver, hvilket kan ende på et punkt, hvor det kan være potentielt dødelig, hvis der ikke gøres noget ved det.

Oversigt over orm i katte

  Orme type Hvordan får katten den? Hvordan ser den ud? Hvor bor den? Orm specifikke symptomer
Rundorm Indtages som æg fundet i jorden Lang og hvid som spaghetti Kattens tarm Hoste og mavesmerter
Bændelorm Spise smittede lopper eller råt kød Lang (10-13 cm.) og flad Kattens tyndtarm Vægttab
Hageorm Indtagelse af æg eller ved kontakt med larverne Lille og tynd Kattens tyndtarm Hoste og anæmi
Piskeorm Indtagelse af æggene Stykker af tråd med forstørret ende Cecum (tyktarmen) Vægttab
Lungeorm Spise larver i snegle eller frøer Slank og omkring 2,5 cm i længden Hjerte og blodkar Hoste

Hvordan får katte orme?

Som helhed er det ikke svært for din kat at ende med orme, da de kan være så let for dem at støde på. Mens hver type orm er anderledes og lever på lidt forskellige måder, er der ens grunde til at din kat får det. Desværre er nogle af disse sværere at undgå end andre, men hvis du ved hvad du skal kigge efter, kan du være et skridt foran disse irriterende parasitter!

 • Larver eller æg i jorden
 • Rå kød med orme cyster (fx fugle eller gnavere)
 • Inficerede intermitterende værter (fx lopper)
 • Modermælk
 • Inficerede snegle eller frøer

Symptomer på orm hos katte

Så nu ved du hvor de kommer fra, hvad er tegn på orme hos katte? Ligesom med ormenes kilde kan symptomerne variere alt efter hvilken type din kat har, og der kan være nogle mere alvorlige symptomer forbundet med en bestemt orm. Generelt er disse imidlertid de mest almindelige at se efter, da det kan betyde en ormeinfektion i din kat:

 • Orm i afføring
 • Diarré
 • Sløvhed
 • Hævet mave (topmave)
 • Ernæringsmæssige mangler
 • Opkast
 • Dehydrering
 • Trækker deres ender langs jorden
 • Mat pels
 • Flaget hud

Hvordan man behandler orme i katte

Hvis du har bemærket nogle af symptomerne på orme hos katte, har identificeret nogle i områder, hvor din kat bruger tid eller andre kæledyr med orme, er der heldigvis en række ting, du kan gøre for at hjælpe. Så hvis du spekulerer på, hvordan du kan slippe af med orme hos katte, er det bedste at prøve et katte orme produkt. Disse kommer i mange forskellige former, herunder tabletter, sprøjter, pulvere og endda dråber. Disse varierer alle i brug og ingredienser, og de forskellige former er designet til at finde den der passer dig. Når det kommer til den bedste orme fjerner til katte, vil du vælge en, der vil slippe af med ormene, men uden at forårsage skade på din pelsede ven. Den bedste måde at gøre dette på er at bruge en naturlig ormebehandling til katte. Men hvordan fungerer disse? En naturlig katte ormebehandling arbejder for at dræbe ormene, der lever i din kats tarme, så de derefter kan udskilles naturligt i deres afføring.

Så hvad med forebyggelse? Den mest ideelle måde at håndtere orme i katte på er at gøre, hvad du kan, så de ikke får ormene i første omgang. Dette kan være lettere sagt end gjort da du ikke altid kan undgå dem, men du kan tage regelmæssige skridt ved hjælp af forebyggende katte produkter. Disse er nogle af de bedste katte orme produkter, som når de anvendes korrekt og regelmæssigt, hjælper med at beskytte mod truslen fra orme. Mange af disse katte orme fjernere virker også for din kats tarm sundhed, som kan blive påvirket af disse irriterende parasitter.

Du kan også tage nogle andre forebyggende foranstaltninger for at hjælpe din kat med at undgå at få orm. Dette inkluderer at undgå eventuelle områder, hvor æggene eller larverne kan være, og ikke lade din kat spise noget, som kan medbringe dem som fugle eller mus samt undgå andre katte, hunde eller andre kæledyr med orm. Hvis du har formået at afværge orme, skal du også sørge for at rengøre din kat, deres sengetøj og områder, hvor de bruger meget tid, for at sikre at æg eller larver ikke er blevet efterladt.

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med