Animigo

Opskriften på success: alt du skal vide før du adopterer en kat

Har du også lagt mærke til alle opslagene på sociale medier om alle de katte og killinger, der mangler et hjem? Både et midlertidigt fosterhjem og et permanent hjem?

Du er langt fra den eneste. Hver dag efterlades katte rundt omkring enten til at klare sig selv i naturen, eller værre endnu. Og der er desværre hverken fosterhjem eller dyreinternater nok, til at give kattene al den kærlighed de fortjener.

Flere og flere adopterer katte i dag af netop den årsag - fordi det er en god ting at gøre og fordi de katte har så meget kærlighed at give og byde på.

Men med den historie som mange adoptivkatte kommer fra, så kan de udevise en katteadfærd, der kan være lidt bekymrende, og derfor bør du forberede dig på og være klar til at have noget beroligende til katten, så den lettere kan falde til.

Byd din nye katvelkommen, med alt der skal til for at den føler sig hjemme og kan nyde leg, kærlighed og tryghed

Hvorfor adoptere en kat?

Det er normalt for katteejere, at de har mere end en kat ad gangen - og at der kommer nye katte til, når andre katte ikke længere er hos os. Når først man har haft en kat, så er det underligt ikke altid at have en kat.

Særligt fordi katte faktisk er ret lette at have, enormt sjove og enormt kærlige. De bringer glæde og gode grin (særligt når de skubber ting på gulvet eller angriber TV’er fordi de tror de kan fange fodbolden), og tryghed og kærlighed på en dårlig dag.

Det er derfor ikke underligt at mange der har haft en kat (eller “bare” har en enkelt kat) gerne vil have flere, og særligt gerne vil byde en velkommen, som har brug for et hjem fyldt med kærlighed. Og hvilken kat har mere brug for dette, end en der bor på et dyreinternat eller hos en fosterfamilie?

Men husk at gennemtænke om (endnu) en kat er det rette at gøre. Selvom katte ofte passer sig selv og ikke kræver særligt meget af din opmærksomhed, så bør du stadig sørge for at den passer ind i din hverdag og din livsstil.

 • Hvordan set dit liv ud? Hvor meget tid, energi og kærlighed har du at give af?

 • Har du råd til at købe nye lamper og gardiner, hver gang din kat skubber tingene på gulvet eller kradser det op? Er dette noget du er klar på at risikere?

 • Har du haft en kat før eller har du allerede katte? Hvilke udfordringer oplevede du, og hvornår havde I det bedst sammen?

 • Hvis ikke du har haft en kat før, har du så et netværk du kan lære af, og er du klar på en stejl læringskurve?

 • Og sidst men ikke mindst, hvad søger du i (endnu) en kat, eller hvad er årsagen til endnu en kat? Og har du overvejet om du vil have en killing eller en voksen kat? Race kat eller blanding? En kat der har brug for særlig omsorg og kærlighed, fordi den fortjener en chance til, eller en kat der er selvstændig?

Omend du adopterer en killing eller en voksen kat, så vil den uden tvivl nyde og søge din kærlighed og dit nærvær

Sådan bliver du klar til at adoptere en kat

Men inden du hiver din kat med hjem, så har du et par ting, du skal have gjort klar. Både for din egen skyld og for din nye kats skyld. Og hvis du har besluttet dig for at adoptere (endnu) en kat, så er der en række ting, du bør overveje at få styr på inden du tager den med hjem:

 • Kend din kats historie.
 • Ligesom du har en fortid og en historie, så har din kat det også. Blev din kat fundet, flakkende frit omkring? Blev den efterladt eller blev den afleveret til et dyreinternat? Har den boet med andre katte hos en fosterfamilie, eller er den vokset op for sig selv, som lidt af en vildkat?

  Hvor end du får katten fra, bør du sørge for at få så meget information som muligt - særligt information, der beskriver dens katteadfærd, og hvordan den har det med mennesker og eventuelt andre katte. Det kan være alt fra temperament til hvor legesyg eller kælen den er.

  Dette er særligt vigtigt, hvis du skal introducere denne kat til kat(te) du allerede har - her er det nødvendigt at få den rette vejledning til, hvordan du introducerer din nye kat til dine eksisterende katte, så det ikke bliver en krig mellem alle dine katte.

  Og glem ikke at spørge ind til kattens helbred. Blandt de vigtigste ting du skal spørge ind til er vacciner, helbredstjek og om den har nogle specifikke helbredsudfordringer, såsom allergier eller diagnoser.

  Dette vil hjælpe dig med at skabe tryggere rammer for katten, og hjælpe dig til at hjælpe den falde til ro i det nye hjem. Særligt hjælpe dig til at finde ud af, om du bør have noget beroligende til katten klar, hvis den godt kan have det lidt svært.

 • Få fat i alt til den nye kat - også selvom du måske har det allerede!
 • Selvom du måske allerede har en kat, så bør du overveje at købe helt nye ting til den nye kat, så den kan føle ejerfornemmelse over dem, i stedet for at føle sig truet af at det lugter af en anden kat. Vi har her lavet en tjekliste, som du hurtigt kan printe og gøre brug af for fat i det hele, og sikre din nye kat en god start:


  Kattemad og nogle lækre snacks. Både den mad den er vant til at få på dyreinternatet eller hos fosterfamilien, men også den mad, som du gerne vil have den skal spise med tiden, som kan være en blanding af tørfoder og vådkost


 • Trygge omgivelser og frihed
 • Din nye kat, uanset dens historie, vil have brug for at vænne sig til de nye omgivelser og til at vænne sig til dig (og måske andre katte). Du skal derfor ikke blive bekymret, hvis den virker nervøs, sky eller søger at være alene den første tid.


  Sørg derfor for at din kat kan gemme sig, søge tryghed i huler eller klatre op i klatrestativer, for at føle sig tryg og føle at den har overblik over sin flok. Dette er helt normal katteadfærd, og derfor vigtigt for et miljø den kan trives i.

  Ligeledes bør du ikke søge at kramme og løfte den hele tiden. Udvis i stedet forståelse og omsorg ved at lade den passe sig selv. Lad være at jagte den omkring, før den selv har vist, at den har tillid til dig og selv kommer til dig for at blive kælet og leget med.


  Og hvis din kat skulle være utryg eller nervøs i længere tid end normalt, eller bare have en mere nervøs personlighed, så kan du overveje at bruge noget beroligende til katten, for eksempel naturlige dråber, der hjælper den med bedre at slappe af.

 • Mental og fysisk aktivering.
 • Din kat har brug for at blive aktiveret, for at trives - særligt dens naturlige jagtinstinkt. Så sørg for at have de rette typer legetøj, genstande og redskaber til rådighed, så din kat kan sidde på sin udkigspost og holde øje med sine omgivelser, våge over mulige fjender og gå til angrib på falske mus, for at bruge sit jagt instinkt.