Animigo

Kattes immunforsvar - gode råd til at give dit elskede kæledyr 10 liv!

Som katteejer har du med garanti hørt, at din elskede kat har 9 liv. Om det passer, er selvfølgelig et rigtig godt spørgsmål. Men ofte viser det sig, at de hvert fald har mere end ét, da de har en unik evne til at overleve fald fra voldsomme højder og lande på poterne, som om intet var hændt.

Med det sagt er det selvfølgelig vigtigt at sørge for, at din kat er sund og rask (og forbliver det!), og det er der heldigvis gode råd for, da du som katteejer kan gøre meget for at sikre, at din elskede kat har et godt og stærkt immunforsvar, så du kan give din firbenede ven de bedste forudsætninger for at få et ekstra tiende liv - som den gamle myte foreskriver.

Derfor er kattens immunforsvar vigtigt

Ligesom mennesker består en kats immunforsvar af et netværk af hvide blodceller, antistoffer, organer og andet, der aktivt bekæmper infektionssygdomme og bakterier i kroppen, og dermed er det vigtigt for, at din kat er sund og rask. En kats immunforsvar kan dog komme ud af balance og gøre, at din elskede firbenede ven let bliver syg, og derfor er et stærkt immunforsvar essentielt for, at din kat kan leve et aktivt og sundt liv.

Kattens immunforsvar er vigtigt for at at kunne bekæmpe infektionssygdomme og bakterier.

Sådan opfører en sund og rask kat sig

Tamkatte er et relativt nyt begreb, og tidligere har katten ernæret sig ved at gå på jagt. Men langt de fleste indekatte i dag fodres, og derfor er jagtinstinktet ikke længere udpræget. Dertil kommer, at katte er vanedyr, og har ofte et specifikt mønster i deres spisevaner. Derfor er det vigtigt, at du som katteejer holder øje med ændringer i kattens spisevaner, da selv små ændringer kan betyde potentielle helbredsproblemer, som skal tilses af en dyrlæge.

Derudover er det også vigtigt at holde øje med, hvor meget din kat drikker, da selv ændringer i drikkelysten kan være et symptom på, at der er noget galt. Kort sagt, ændringer i appetit og drikkelyst skal tages alvorligt, og er begge symptoner, der bør tilses af en dyrlæge.

Katte er ligeledes kendt for at være meget adrætte, smidige og aktive, hvilket er en del af deres natur, og er ligeledes noget, du skal holde øje med som katteejer. For en sund kat er en aktiv kat, også selvom de sover stort set hele dagen, da de fra naturens side er nattedyr, men de skal stadig være aktive og smidige, ellers kan det være et symptom på, at der er noget galt med din elskede firbenede ven.

Sådan holder du din kat rask

Flere forskellige faktorer afgør, om din kat bliver syg eller ej. Eksempelvis kan antallet af katte i hjemmet, omgivelser samt den mad, den spiser, være afgørende for din kats immunforsvar. Kort sagt er der faktisk flere faktorer, der kan være medvirkende til at bestemme, hvor stærk din kats immunforsvar er.

  • Din kat er en enspænder: og dens immunforsvar er ikke beregnet til at leve i en flok. Derfor er der også en tendens til, at katte, der lever sammen med andre katte, oftere bliver syge.
  • Omgivelserne er vigtige: Dit hjems hygiejne og udluftning er også vigtigt for at give din kat de bedste forudsætninger for at have et sundt immunforsvar. Et godt eksempel er kattebakken, der skal rengøres ofte for at undgå udtørret afføring, som kan indeholde vira og sætte sig i pelsen, som katten senere får i sig, når den vasker sig.
  • Symptomfrie smittebærer: En smittet kat behøver ikke at blive syg. For immunforsvaret bestemmer nemlig, om sygdommen udvikles yderligere. Din kats immunforsvar kan faktisk være så godt, og derfor kan din kat altså være helt rask, men alligevel sprede virussmitte. Netop derfor er at stærkt immunforsvar vigtigt, men det viser også, at det kan være en god idé at få tjekket din kat hos dyrlægen regelmæssigt.
  • Antistoffer fra vaccine og modermælk: Killinger udvikler antistoffer mod forskellige sygdomme via modermælken, og det er også en god idé at få sin kat vaccineret, når de er cirka 3 måneder gamle. Virussygdomme, som du altid skal vaccinere din kat mod, er: kattesyge/parvo og katteinfluenza. Men der er flere vacciner til katte, der er gode at give dit elskede kæledyr for at undgå, at den bliver syg. Her bør du rådføre med din dyrlæge.

Killinger danner antistoffer via modermælken. Men det er altid en god idé at få katten vaccineret senere i livet.

Gode råd til at give din kat et stærkt immunforsvar

Selvom alt det ovenstående selvfølgelig er vigtigt for at give din kat de bedste forudsætninger for at have et sundt immunforsvar, er der faktisk mere, du som katteejer aktivt kan gøre for at bidrage til din kats helbred generelt.

  1. Psykisk og fysisk stimulation: Hjernegymnastik og fysisk aktivitet er en vigtig forudsætning for, at din kat kan forblive sund og aktiv. Din kat bør bruge sine muskler og sanser hver dag, og eftersom mange katte ikke har mulighed for at gå på jagt, bør du som ansvarlig katteejer stimulere dette instinkt ved leg.
  2. Foder af høj kvalitet: Katte er udsatte for at lide af fodringsbetingede sygdomme, og urinvejsproblemer er meget almindeligt hos især kastrerede hankatte. Du kan i stor udstrækning undgå eller forebygge flere helbredsproblemer ved at give din kat foder af høj kvalitet med de rigtige næringsstoffer, vitaminer, mineraler og aminosyrer.
  3. Kosttilskud med vitaminer, mineraler og aminosyrer: Men selvom du som katteejer giver din kat det rigtige foder, kan der dog opstå vitamin-, mineral- og aminosyremangler, der kan svække din kats immunforsvar og dermed øge sandsynligheden for at udvikle sygdomme. Netop derfor kan du med fordel give din elskede kat et potent kosttilskud, der er direkte målrettet dens immunforsvar, nemlig aminosyren L-lysin. Kosttilskuddet er fyldt med mineraler, vitaminer og som sagt amonisyren L-lysin, der fingerer som en vigtig byggesten for din kats immunforsvar, helbred og velvære generelt.
  4. Vaccination: Ligesom mennesker er det vigtigt, at katte bliver vaccineret allerede i en tidlig alder, så de kan udvikle immunitet og antistoffer mod smitsomme sygdomme. Derfor bør du som minimum få vaccineret din kat mod kattesyge og katteinfluenza, og bør i samråd med din dyrlæge vurdere, om din kat skal vaccineres mod katteleukæmi og chlamydia for at sikre, at din elskede firbenede ven har det bedst mulige immunforsvar.