Fri fragt over 499kr til pakkeshop*

Animigo

Derfor har din hund og kat dårlig ånde (og 6 effektive tips til at undgå det)

Selvom det er dejligt at putte og få kys af sin firbenede ven, er der noget, der kan ødelægge den gode stemning: dårlig ånde. Dårlig ånde kan være normalt for både hunde og katte, men kan også være symptomer på problemer i munden eller med tænderne, og er derfor noget, du som kæledyrsejer bør være opmærksom på.

Her i denne artikel giver vi dig det fulde overblik over, hvad du som hunde- eller katteejer bør være opmærksom på, hvis dit kæledyr har dårlig ånde, hvorfor dårlig ånde opstår, og hvad du kan gøre for at undgå dårlig ånde (og tandproblemer) hos hunde og katte.

Hvorfor lugter min hund eller kat ud af munden?

Der er mange forskellige forklaringer på, at din hund eller kat har dårlig ånde, men overordnet set skyldes det dårlig tand- og mundhygiejne. Primært skyldes dårlig ånde hos hunde og katte ofte bakterier i mundhulen, der frigiver svovlholdige og ildelugtende luft, som gør det svært for dig som ejer villigt at tage imod et kys fra din elskede firbenede ven. Bakterierne og øget tilvækst af disse kan skyldes mange forskellige faktorer, herunder tandsten, plak, bylder og infektionssygdomme i munden, hvilket vi forklarer nærmere om i næste afsnit.

Tandsten, plak og bylder kan give dårlig ånde

Din hund eller kat har en tendens til at udvikle tandsten allerede fra en tidlig alder, og dyrelæger indikerer, at op mod 80% af alle katte har problemer med tandsten. Dertil kommer, at bylder og fremmedlegemer i munden kan være med til at øge bakterievæksten, og alle disse faktorer er derfor ofte en årsag til dårlig ånde hos din firbenede ven.

En god tandhygiejne er essentiel for, at din hund eller kat ikke får tandkødsproblemer eller dårlig ånde.

Plakdannelse hos hunde og katte kan allerede begynde tidligt i deres liv, hvilket kan give dårlig ånde, da plak indeholder bakterier. Plak er, som du med garanti allerede ved, en belægning på tænderne, der lægger sig på tændernes overflade. Og når først plakken er dannet, og hvis du ikke fjerner den regelmæssigt, ender det hele i en ond spiral. Jo mere plak, desto værre er bakterievæksten, og plakken vil begynde at ophobe sig i et tykt lag, som kan føre til infektion og irritation af tandkødet. Så forebyggelse er vigtigt, da det kan resultere i en svovlagtig lugt fra din hund eller kats mund, som ikke ligefrem er lækker som kæledyrsejer, når man ligger og slapper af i sofaen efter en lang arbejdsdag, og gerne vil nyde lidt kvalitetstid med sit elskede kæledyr.

Dårlig tandhygiejne kan føre til tandkødsproblemer (og dårlig ånde)

Men bakterierne i munden kan ikke kun føre til, at din hund eller kat lugter ud af munden, det kan også føre til andre problemer såsom tandkødsbetændelse, hvilket igen bare forstærker din hund eller kats dårlige ånde.

Tandkødsbetændelse er en infektion i tandkødet, hvor tandkødet bliver ømt, rødt og hævet. Ofte opstår betændelsestilstanden i forbindelse med tandsten. Selvom det ofte fører til dårlig ånde, og dermed er ubehageligt for dig som ejer, er tandkødsbetændelse mere ubehageligt for dit kæledyr, da det kan medføre store smerter - især hvis du giver din kat eller hund tørfoder. I alvorlige tilfælde kan infektion i tandkødet føre til paradentose, og de inficerede tænder er nødt til at blive fjernet.

Effektive tips til at undgå dårlig ånde (og tandproblemer)

Ligesom dårlig ånde hos mennesker er forebyggelse det vigtigste for at undgå tandproblemer hos hunde og katte, og der er heldigvis 6 simple og effektive metoder, som du kan tage i brug for at give din elskede firbenede ven de bedste forudsætninger for at have en god mundhygiejne.

1. Børst tænder!

Den bedste løsning til at forebygge dårlig ånde og tandproblemer hos hunde er at børste tænder. Det kan være svært at lære sin hund, men det er heldigvis muligt - det er blot et spørgsmål om tilvænning. Det første, du skal gøre er, at købe en rigtig god tandbørste samt spiselig tandpasta, og her er et et godt alternativ Animigos Tandhygiejne-sæt til hunde. Og hvis du oplever problemer med en lidt stædig hund, der nægter at få børstet tænder, kan du læse vores guide til, hvordan du effektivt og nemt lærer din at vænne sig til tandbørsten.

Tandbørstning er den mest effektive metode til at forebygge tandproblemer hos din hund eller kat.

2. Brug tandstensforebyggende foder

Det rigtige foder er vigtigt, og du kan købe tørfoder, der indeholder ingredienser til at bekæmpe tandsten, hvilket virkelig kan gøre underværker for din kat eller hunds tandhygiejne.

3. Tjek tænder og tandkød regelmæssigt

Tjek din hund eller kats mund regelmæssigt, og hvis du bemærker rødme, irritation eller dårlig ånde, kan det være en indikation på, at det er ved at være tid til at tage dit kæledyrs mundhygiejne alvorligt.

4. Tilsæt denti care pulver i maden/drikkevandet

Et godt supplement til tandbørsten er et naturligt kosttilskud som Denti Care-pulver, som du kan tilsætte direkte i dit kæledyrs drikkevand eller mad (hvis du giver din kat eller hund vådfoder). Tilskuddet er specielt udviklet til dårlig ånde, til at bremse udviklingen af tandsten og generelt beskytte din hunds tænder og mund. Er lavet af naturlige ingredienser som granatæble og pebermynteolie, og kan virkelig bidrage til en god samt sund mundhygiejne hos din firbenede ven.

5. Giv din hund tyggeben

Dette råd er primært forbeholdt hunde, men det er vigtigt at lade din elskede hund bruge sine tænder. Det kan enten gøres ved tørfoder som beskrevet ovenfor, eller ved at give din hund et tyggeben, gnaveben eller legetøj, som kan være med til at forebygge plakdannelse på overfladen af tænderne.

6. Tag din hund/kat med til ’tandlægen’(dyrlægen)

Hunde og katte har ligesom mennesker brug for regelmæssig undersøgelse af deres tænder hos tandlægen, og her er der selvfølgelig tale om dyrlægen. En god tommelfingerregel er, at du ved den årlige sundhedsundersøgelse får tjekket din hund og kats tænder, og hvis der er noget galt, eller dyrlægen kan se, at der potentielt er problemer, kan dyrlægen anbefale videre behandling.

Hvis skaden er sket – kontakt din dyrlæge

Hvis skaden allerede er sket, og du kan mærke, at din hund eller kat har dårlig ånde og problemer med tandsten, er anbefalingen, at du får dit kæledyr undersøgt hos din dyrlæge. Her vil din hund eller kat få undersøgt sine tænder grundigt, og dyrlægen kan ved røntgenfotografi eller eventuelle blodprøver vurdere tændernes sundhedstilstand. I alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at bedøve din hund eller kat for at rense tænderne. Det er ikke kun en dyr omgang, men kan også være skræmmende for både ejer og kæledyr, og derfor er det en rigtig god idé at forebygge tandproblemer.