Fri fragt over 499kr til pakkeshop*

Lopper & Flåter

Forår er flåtsæson - sådan beskytter du din hund og kat mod flåtbid

Flåter, som mange fejlagtigt tror er tæger, er blodsugende insekter, som ved bid kan overføre patogene bakterier og vira til både mennesker, katte, hunde og andre dyr.

Flåten bliver smittebærer af sygdomme ved at suge blod fra inficerede pattedyr, eksempelvis mus og rådyr, og hvis uheldet er ude, kan din hund, kat få flåtborne sygdomme som borreliose (infektion med borellia), anaplasmose, TBE (tick-borne encephalitit) og babesia, som kan være potentielt livstruende.

Derfor er det også vigtigt, at du ikke blot undersøger både dig selv, din kat eller hund for flåtbid i løbet af flåtsæsonen, men også gør dit bedste for at beskytte dine firbenede venner mod at blive angrebet af flåter.

Men hvordan beskytter man sit kæledyr mod de blodsugende bæster, og hvornår på året skal man være mest opmærksom på flåter? Det og meget mere giver vi dig det fulde overblik over i denne artikel.

Hvornår er det flåtsæson?

Flåtsæson i Danmark begynder, når nattefrosten slutter. Det betyder også, at der ikke er et bestemt tidspunkt på året i Danmark, at der er flåtsæson.

Men generelt gælder det, at flåterne begynder at myldre i naturen allerede i marts og april, hvis temperaturen tillader det.

Højsæson for flåter er fra maj til oktober, og derfor bør du være ekstra opmærksom på flåtbid, når både du, din hund eller kat bevæger sig rundt i skoven eller i naturen - ikke kun om sommeren, men også hele foråret og store dele af efteråret.

Selvom der ikke er et officielt tidspunkt i løbet af året, hvor der er flåtsæson, er de blodsugende insekter mest aktive i sommerhalvåret, og begynder at være meget aktive, når temperaturen kommer over 5 grader uden tilbagevendende nattefrost.

Er flåter farlige for min hund eller kat?

Et flåtbid kan potentielt være livsfarligt, da flåten kan bære på sygdomme, som kan smitte både dig, din hund eller kat. I Danmark er der primært tale om tre farlige sygdomme, som flåter kan overføre til både mennesker og dyr efter deres blodmåltider, og du skal blandt andet være opmærksom på følgende symptomer efter flåtbid:

Anaplasmose: Sygdom forårsaget af en mikroorganisme, der blandt andet giver symptomer som træthed, vægttab og feber hos både hund og kat. Behandling er mulig, hvis det bliver opdaget i tide, og du bør opsøge dyrlæge øjeblikkeligt, hvis dit kæledyr oplever nogle af de beskrevne symptomer efter et flåtbid.

Tick Borne Encephalitis (TBE): Sygdommen skyldes en virusinfektion, som giver hjernebetændelse. Her vil du hos både hund og kat opleve symptomer som feber, kramper, lammelse og tegn på forstyrrelse i nervecellernes aktivitet. Der er ingen specifik behandling mod TBE, da sygdommen skyldes et virus, og dermed hjælper antibiotika ikke. Behandlingen går i stedet ud på at forhindre alvorlige skader, og derfor er det også vigtigt, at du tager dit kæledyr med til dyrlægen med det samme.

Borreliose: Er muligvis den mest kendte flåtbårne sygdom i Danmark, og skyldes en infektion med borrelia. borrelia symptomer er feber, søvhed, smerte, stivhed i benene, og sygdommen kan også ramme balanceevnen samt nervebanerne. Borreliose hos hund og kat kan behandles. Men forvent en lang behandlingstid og opsøg dyrlæge med det samme, hvis du mistænker borreliose efter flåtbid.

Sygdommen overføres, efter flåten har bidt sig fast i huden, og ved borreliose vil din hund eller kat begynde at få symptomer mellem 12-48 timer efter flåtbid. Det er uklart, hvor hurtigt både TBE og anaplasmose bliver overført, men man mener, at symptomer efter flåtbid på hunde eller katte vil være i samme tidsrum.

Hvor findes der flåter i Danmark?

Med klimaforandringerne og de dertilhørende højere temperaturer har forskere i Danmark konkluderet, at vi i den danske natur har oplevet en nærmest eksplosion i forekomsten af flåter og dermed flåtbårne sygdomme i Danmark.

Faktisk viser nye målinger, at de elsker at bo de samme steder som mennesker, og at cirka 74 procent af danskeren bor inden for fem kilometer af et område med de blodsugende insekter.

I Danmark er der dog størst sandsynlighed for at møde flåter i de midtjyske skove, langs nationalpark Thy, Vigsø Bugt i Nordjulland samt i skovene i Nordsjælland og på Bornholm.

Generelt set er der dog stor sandynlighed for at stifte bekendtskab med de irriterende insekter i stort set hele Danmark, og de trives i naturområder med skov, eng og vand, men også i byparker og vollakvarterernes græsplæner.

Derfor er det en rigtig god idé at tjekke din hund efter en luftetur i naturen, eller hver gang din udekat har været på eventyr i villakvarteret. På den måde kan du give dig selv de bedste forudsætninger for at fjerne flåten, inden den har suget alt for meget blod af din firbenede ven eller overført sygdomme.

Hvordan kan jeg beskytte min hund eller kat mod flåter?

Den mest effektive metode til at beskytte din hund eller kat mod flåter er at holde dine firbenede venner indendørs i løbet af hele den danske flåtsæson, som løber fra det tidlige forår til starten af efteråret.

Men hånden på hjertet, det ville tangere dyremishandling og vanrøgt at holde en udekat indendøre eller nægte at lufte sin hund bare for at beskytte mod flåter, og det behøver du absolut heller ikke.

For der er flere forskellige effektive flåtmidler, som du kan bruge for at undgå, at din firbenede ven får flåtbid. Og her nedenfor giver vi dig 5 eksempler på flåtmiddel til hund og kat, som alle har 100% tilfredshedsgaranti.

1. Naturlig Flåt og loppeshampoo

Animigos Flåt og loppeshampoo indeholder essentielle olier, der ikke blot rengør, blødgør, fugtgiver og hindrer filtring af pels, men ligeledes kan være en mild behandling af flåter uden skadelige kemikalier.

Shampooen er pH-balanceret, og er beriget med havre til at give en lindrende effekt ved loppe- og flåtbid, og er dermed et must have i din kamp mod de blodsugende insekter i sommerhalvåret.

2. Spot On flåt- og loppemiddel

Spot On loppe- og flåtmidler til hunde og katte er efterhånden blevet ekstremt populære blandt danske kæledyrsejere, og det er ikke uden grund. Det er nemlig et praktisk alternativ til loppe- og flåtshampoo, og giver 20 dages effektiv beskyttelse mod både lopper og flåter.

Det eneste, du skal gøre, er at dryppe flåtmidlet direkte på dit kæledyrs hud ved rygsøjlen og herefter børste din hund eller kat. Samme proces gentager du så hver 20. Dag.

3. Flåt- og loppehalsbånd til hund og kat

Et godt alternativ til en vaccination mod flåtbid på hunde eller katte er at købe et flåthalsbånd til hund og kat, der ligeledes beskytter mod lopper. Animigos flåthalsbånd til hund og kat er vandvafvisende og justerbart op til 64 centimeter, og passer dermed til stort set alle hunde- og katteracer.

Vores flåtmiddel til hund og kat giver derudover op til otte måneders beskyttelse mod både lopper og flåter, og er belagt med naturlige ingredienser, som kan virke afskrækkende for stort set alle skadedyr, især de blodsugende af slagsen, der har en tendens til at give smitte med borrelia eller give TBE.

4. Beskyttelsespulver mod lopper og flåter

Et fodertilskud, der kan hjælpe med at beskytte mod flåtbid på hunde og katte og dermed flåtbårne sygdomme som TBE og borreliose, kan være et praktisk alternativ, hvis din hund eller kat ikke er specielt glad for hverken flåthalsbånd, flåtshampoo eller Spot On-flåtmiddel til hund og kat.

Vores beskyttelsespulver mod flåter og lopper er lavet af naturlige ingredienser, smager af kylling, er beriget med mineraler og vitaminer, og give dermed ikke kun beskyttelse mod de blodsugende og smittende insekter, men kan ligeledes gøre underværker for din hund eller kats hud og pels.

5. Control Spray mod lopper og flåter

En spray mod flåter, der også beskytter mod lopper, kan ligeledes være din væbner i nøden for at give beskyttelse i flåtsæsonen. Her er Loppe & Flåt Spray fra Animigo det perfekte valg, da den er lavet af naturlige ingredienser som pebermynteolie, tea tree-olie og havreekstrakt, som både virker lindrende og beskyttende. Du skal blot spraye lidt af flåtmidlet, der både er beregnet til hunde og katte, på kæledyrets krop to gange om dagen.

Hvordan fjerner man flåter på hund og kat?

Glem alt om gamle husmodertricks, der anbefaler at fjerne flåten med smør eller olie. For du øger nemlig risikoen for at overføre flåtens smitsomme sygdomme, hvis du prøver at kvæle flåten med smør og olie.

Så hvis du finder flåter på din hund eller kat, og de forebyggende tiltag ikke har virket, skal du bruge en speciel flåttang, en spids pincet eller speciallavet "flåtbrækjern", som du kan bruge til at få fat så langt nede på flåten som overhovedet muligt.

Når du har godt fat i flåten, skal du dreje flåten rundt et par gange, indtil den slipper taget på din hund eller kat. Lad være med at rykke vildt eller at klemme flåtens krop, da det blot fører til, at du øger risikoen for at overføre flåtbårne sygdomme til dit kæledyr.

Andre interessante artikler