Gratis levering med rabatkoden "GRATISFRAGT": Gælder 18.-21. juni*

Fordøjelse & Detox

Hunde forstoppelse, hvad skal man gøre?

Fordøjelsessystemet er uden tvivl vores vigtigste række organer, og det samme kan også siges om vores hunde.

Fra tid til anden kan du opleve, at din hund ikke besørger. Dette kan være et tegn på forstoppelse, et fordøjelsesproblem, som påvirker både hunde og mennesker. Men hvordan hjælper man en forstoppet hund? Vi vil diskutere symptomer på at hunden er forstoppet, lindring af forstoppelse og endda nogle naturlige midler til forbedre fordøjelsen. Men først skal vi forstå, hvad det er, og hvordan det opstår.

Hvad er hunde forstoppelse?

Et meget almindeligt problem for vores firbenede venner, er forstoppelse i fordøjelsessystemet. Det er faktisk et af de mest almindelige problemer med fordøjelseskanalen, så det er vigtigt, at du forstår, hvad det er, så du kan hjælpe.

Ligesom hos mennesker og andre dyr er forstoppelse hos hunden karakteriseret ved vanskeligheder eller endog manglende evne til at komme af med afføring. Men hvad forårsager det, og hvordan kan du hjælpe?

Hvorfor bliver hunde forstoppet?

Forstoppelse hos hunde, ligesom mange andre fordøjelsesproblemer, stammer primært fra kosten og det, din hund spiser eller undlader at spise. F.eks. er fiber en vigtig makronæringsmiddel for at din hunds krop skal optimere sin fordøjelse, og mangel på indtag af det kan resultere i forstoppelse.

Desuden kan en dårlig kost være en almindelig årsag til forstoppelse hos hunde. Fordøjelsessystemet blandt dine firbenede venner er som et spil med input-output; hvad du putter ind i munden på dem, får du ud igen - og hvis det der puttes i deres mund er af tvivlsom karakter, kan du derfor se et uhensigtsmæssigt resultat når det kommer den anden vej! Problemer som overvægt kan sagtens have en effekt herpå.

Ikke alle årsager til forstoppelse er fuldstændigt relateret til fødevarer. Det kan også skyldes pelspleje eller manglende motion.

Er din hund langhåret kan forstoppelse være resultatet af sammenfiltret hår rundt om, inde i eller over anus, hvilket gør det sværere for din hund at passere afføring.

Desuden kan medicinbivirkninger eller manglende bevægelser også have en negativ indflydelse på fordøjelsen. Det er derfor vigtig at holde disse parametre in mente når du oplever at din hund ikke besørger normalt, inden du foretager drastiske ændringer i dens kost!

Hunde forstoppelse, alt du har brug for at vide om forebyggelse og behandling

Hvordan ved jeg om min hund har ondt i maven?

Nu hvor du har en ide om, hvad der kan medføre forstoppelse hos hunden, er det næste logiske skridt at forstå hvad du skal være på udkig efter, hvis du vil foretage en klar diagnose, så du derefter kan anvende de nødvendige ændringer. Nedenfor er en liste over symptomer på forstoppelse, der kan hjælpe dig med at forstå, om din hund har et problem eller ej:

  • Spænding, når de skal af med afføring
  • Piven når der passerer afføring
  • Uregelmæssig afføring
  • Manglende afføring
  • Sammenfiltret fæces
  • Tør afføring

Sørg for at du kigger efter disse tegn, når du forsøger at få en forståelse for din hunds problem. Hvis du bemærker din hund ikke passerer afføring, eller at når den gør det, virker det ubehageligt eller i smertefuldt, så kan dit svar meget vel være at hunden er forstoppet.

Hvad er risikoen ved forstoppelse?

Det er heldigvis forholdsvist normalt at hunde engang imellem får forstoppelse, og risikoene ved forstoppelse er ret lav. Du bør dog stadig forsøge at lindre det, så snart du bemærker at din hund er forstoppet. Det kan i visse tilfælde medføre nogle komplikationer, hvis det står på for længe.

En opbygning af fæces i hundens system kan føre til stadig mere ubehagelig belastning, når den skal passere afføring og endda føre til opkast. Men den største bekymring er, at din hund kan miste appetitten.

Efterhånden som dens krop begynder at forbinde spise med ubehag, når de skal af med afføring, vil den vende næsen væk fra måltider for at undgå ubehag. Det er grund nok i sig selv til at behandling af forstoppelse bør ske for både din hunds komfort og dens helbred. Så hvad skal du gøre, når din hund er forstoppet?

Hvad skal jeg gøre hvis min hund har forstoppelse?

Der er nogle ret simple trin, som du kan følge for at hjælpe din hund mod forstoppelse. Dette udbredte problem har også nogle almindelige løsninger, som man kan gøre brug af i sit eget hjem! Ved at tage disse skridt og foretage disse ændringer kan det virkelig lindre din firbenede ven.

Kostændring

En af de mest almindelige årsager til hunde forstoppelse er en dårlig kost. At spise de forkerte ting kan have nogle dybtgående virkninger på hvordan din hunds fordøjelse reagerer, for eksempel at give din hund for meget stærkt forarbejdede fødevarer kan forstyrre deres fordøjelse og føre til forstoppelse.

Det samme gælder når man giver dem menneskelig mad, som af natur ikke er beregnet til hunde. Læs mere om hvad din hund må og ikke må spise af frugt og grønt.

Med det sagt skal du også se på, hvor meget den spiser, fordi fedme, såvel som at være forbundet med en lang række andre problemer, er en primær årsag. Den bedste måde at hjælpe på er at sikre, at den spiser en afbalanceret kost med masser af fiber og protein, og for at sikre, at mængden denne diæt kommer i, svarer til hvad den har brug for.

Motion

Motion kan være et afgørende redskab i kampen mod forstoppelse hos din hund. Som nævnt er fedme ofte årsagen til forstoppelse, og motion kan være en effektiv måde at hjælpe din hund med at tabe lidt vægt.

Desuden virker bevægelse som den olie, der smører maskineriet i din firbenedes metabolisme. Med lidt fart på dens stofskifte er den mindre tilbøjelig til at opleve komplikationer som forstoppelse.

Pleje af pels

En anden mere niche løsning, som du måske ikke har tænkt over, er at tage din hund med på en tur til frisøren! Når du børster og klipper din hunds hår, skal du sørge for, at du ikke forsømmer anusområdet.

Ved regelmæssigt at klipning af dette område kan du hjælpe med at stoppe håret fra at filtre sammen på, hvilket ellers kan medføre, at hundens anus blokeres og altså forårsager forstoppelse.


Hvad kan man give en hund mod hård mave?

Sidst men ikke mindst findes der tilskud som kan hjælpe med at forebygge men også lindre hundens forstoppelse. Kosttilskud såsom afførings blødgørere ændrer sammensætningen af din hunds fæces, hvilket kan lette passagen i tilfælde af forstoppelse.

Probiotika eller mælkesyre tilskud er den perfekte måde at supplere en afbalanceret kost og motion som en måde at både forebygge og behandle forstoppelse.

Andre interessante artikler