Animigo

Hvilke frugter og grøntsager må hunde få?

Som hundeejer har vi lidt en tendens til at give vores elskede firbenede ven noget af den mad, som vi selv spiser i stedet for en godbid, der er tiltænkt til hunde. Og det er ret logisk, hvis vi kan spise noget, hvorfor kan hunde så ikke spise det? Men sådan fungerer verden desværre ikke, og du skal som hundeejer være meget påpasselig med at give din hund bestemte fødevarer.

Du har med garanti hørt, at chokolade er giftigt for hunde, og kan få fatale følger, selv hvis din firbenede ven spiser blot et par gram. Men hvad med sunde fødevarer som grøntsager og frugter? Hvilke af disse må du give din hund, og hvilke er for usunde eller direkte farlige? Netop det giver vi dig det fulde overblik over nedenfor.

Hvilke grøntsager kan hunde tåle?

Broccoli: Din hund må gerne få broccoli som godbid engang imellem i meget små mængder. Grøntsagen er fiberrig, har et lavt fedtindhold og indeholder masser af C-vitaminer. Men lad være med at give hunden broccolistængler, da din firbenede ven kan få den galt i halsen. Derudover indeholder broccoli også isothiocyanater, som kan give nogle hunde maveproblemer.

Rosenkål: Er fyldt med nærringsstoffer og antioxidanter, der er sunde for både mennesker og hunde. Men ligesom det er tilfældet hos mennesker er det en god idé at holde lidt igen med rosenkål, da de kan give luft i maven. Samme 'advarsel' gælder hvidkål, som hunden også kan tåle i moderate mængder.

Gulerødder: Er en fantastisk kaloriefattig godbid, som er fiberrig og en god kilde til A-vitamin. Derudover er det også sundt (og sjovt!) for din hunds tænder at tygge de knasende gulerødder.

Selleri: Har et højt indhold af A-, B- og C-vitamin, og indeholder vigtige næringsstoffer til at bidrage til et sundt hjerte. Derudover kan selleri også gøre underværker for din hunds ånde, hvilket jo kun er et kæmpe plus!

Grønne bønner: Kaldes også ofte haricots verts, og er sikre at spise for din hund, uanset om de er hakkede, dampede, rå eller direkte fra frost. Grønne bønner er propfyldt med essentuelle vitaminer og mineraler, er fulde af fibre og er kaloriefattige.

Ærter: Du kan sagtens give din hund ærter en gang imellem, men lad være med at overdrive. Ærter er rige på proteiner, fibre, vitaminer samt mineraler, og du kan give din hund enten frosne eller friske ærter.

Spinat: Selvom hunde sagtens kan tåle spinat i små mængder, er det vigtigt at have med i overvejelserne, at spinat indeholder oxalsyre, som blokerer kroppens evne til at optage calcium og kan føre til nyreskader. Selvom din firbenede ven sandsynligvis skal spise store mængder spinat for at få nyreproblemer, er det nok bedst at undgå denne grøntsag.

Knasende grøntsager er ikke kun rig på fibre, vitaminer og mineraler. De er også et godt alternativ til tyggeben, og er gode for din hunds tænder.

Hvilke grøntsager kan hunde ikke tåle?

Løg: Løg, porrer og purløg er en del af den samme plantefamilie, og er giftige for hunde. De indeholder nemlig allicin, som kan forårsage anæmi hos din hund, og som ligeledes kan føre til opkast, diarré, mavesmerter og kvalme.

Svampe: Selvom svampe direkte fra supermarkedet potentielt er helt okay for din firbenede ven, bør du generelt lade være med at give hunden svampe, da der findes mange giftige svampe. Derfor er det bedre at være på den sikre side.

Majs: Du bør ikke give din hund majs. Der er som sådan intet i majs, der er skadeligt for hunde, men majs kan sætte sig fast i tarmen og kræve operation for at blive fjernet.

Hvilke frugter kan hunde tåle?

Æbler: Er en god kilde til A- og C-vitamin samt fibre. Har et lavt protein- og fedtindhold, hvilket gør æbler til en perfekt snack til ældre hunde. Du skal blot sørge for at fjerne frø og kernen først. Smid et skivet æble i fryseren i et par timer og det er den perfekte sommer-snack.

Bananer: Er en godbid med få kalorier og ideel til hunde i moderate mængder. Bananer er en god kilde til kalium, vitaminer, biotin, fibre og kobber, og har et lavt kolesterol- og natriumindhold. Dog har bananer et højt naturligt sukkerindhold, og skal kun ses som en godbid, når du virkelig gerne vil forkæle din firbenede ven.

Blåbær: Er et bær med superfood-egenskaber, som forebygger celleskader hos hunde. Er propfyldt med fibre og fytokemikalier, og er et godt alternativ til almindelige hundegodbidder.

Agurk: Ja, agurk er en frugt, og er især god at give til overvægtige hunde, da de stort set ikke indeholder kulhydrater, fedtstoffer eller olier. Derudover er en agurk propfyldt med K-, C- og B1-vitamin samt kalium, kobber, magnesium og biotin.

Mango: Kan købes stort set året rundt, og er propfyldt med fire sunde vitaminer: A, B6, C og E samt kalium. Sørg for at fjerne kernen, før du giver din hund mango, da den indeholder små mængder af det giftige cyanid, og hunden kan få den galt i halsen. Mango har et højt sukkerindhold, så det er en godbid, du ikke skal give hunden for ofte.

Appelsiner: Er en god kilde til C-vitamin, kalium og fibre, men bør kun gives hunden i ny og næ. Lad være med at give din hund skrællen eller frø, da det kan påvirke dens fordøjelsessystem.

Vandmelon: Vandmelon er en god kilde til A, B6- og C-vitamin samt kalium, og er helt sikker at give hunden. Sørg dog for at fjerne både skræl og kerner først, da de kan føre til blokering i tarmene. Vandmelon består af 92% vand, og er perfekt til at holde din hund hydreret en varm sommerdag.

Ferskner: Er helt sikre at give hunden, dog i små mængder. Er en god kilde til fibre og A-vitamin, og kan bidrage til at bekæmpe infektioner. Sørg for at fjerne kernen først, da den indeholder cyanid, og giv kun hunden friske ferskner (da dåseferskner har et højt sukkerindhold).

Pærer: Er en god kilde til kobber, C- og K-vitamin samt fibre. Her er det vigtigt at fjerne kernerne i pæren først, før du giver dem til din hund, da kernerne indeholder spor af cyanid.

Ananas: Kan gives til hunden i moderate mængder. Sørg dog for at fjerne skræl og den hårde kerne først. Ananas er en god kilde til vitaminer, mineraler samt fibre, og indeholder derudover bromelain, der gør det lettere for hunden at optage proteiner.

Hindbær: Er sikre at give din hund, men sørg for at det kun er i moderate mængder. Hindbær er rige på antioxidanter, fibre, mangan samt C-vitamin, og har et lavt sukker- og kalorieindhold. Er især gode til ældre hunde, da de har anti-inflammatoriske egenskaber, der er gode til stive og aldrende led.

Jordbær: De små røde bar er fulde af fibre og C-vitamin. Derudover indeholder jordbær også et enzym, der kan bidrage til at blege din hunds tænder, når din firbenede ven spiser dem. Har et højt sukkerindhold, så giv din hund jordbær med måde.

Hunde kan tåle og have gavn af mange forskellige frugter samt bær. Men det er vigtigt at have styr på, hvad din hund kan tåle.

Hvilke frugter kan hunde ikke tåle?

Tomater: Det røde af en moden tomat er generelt fin og sikkert at give hunden, men den grønne del af tomaten indeholder et giftigt stof kaldet solanin. En hund skal ganske givet spise store mængder af den grønne del for at blive syg, men for en sikkerheds skyld er det bedst at lade være med at give din hund tomater.

Vindruer: Hunde bør aldrig spise vindruer, da druer og rosiner (tørrede vindruer) er giftige for hunde, og kan føre til nyresvigt. Så med en hund i hjemmet bør du for alt i verden undgå, at der ikke står en skål rosiner eller vindruer i 'hundehøjde', så en lækkersulten hund ved et uheld kommer til at spise et par stykker.

Kirsebær: Kernen indeholder cyanid og er giftige for hunde. Cyanid forstyrrer din hunds evne til at transportere ilt rundt i blodet. Hvis din hund ved et uheld kommer til at spise kirsebær, skal du holde øje med udvidede pupiller, vejrtrækningsbesvær og rødt tandkød, da det kan være tegn på cyanidforgiftning.

Avocado: Selvom avocado smager lækkert på et stykke rugbrød, bør du absolut ikke give din hund denne frugt. Kernen, skrællen og bladene indeholder nemlig persin, et giftstof, der ofte giver hunde opkastning og diarré. Selve den del af avocadoen der er spiselig, indeholder ikke så meget persin som resten, men er stadig for meget for din hund.

Andre spørgsmål vi ofte får fra vores kunder

Vores kundeservice team får ofte meget specifikke spørgsmål fra vores kunder omkring, hvad en hund må og ikke må spise. Her er et udpluk af de spørgsmål vi jævnligt bliver stillet.

Kan en hund tåle agurk?

Ja, det kan den. Agurk er en usødet frugt, som din hund kan spise. Husk at skære agurken op i små stykker, så den er nemmere for hunden at spise.

Er broccoli giftigt for hunde?

Nej, det er det ikke. Broccoli er en meget sund snack til hunde. Det er dog vigtigt at skære det op i små stykker for at undgå, at hunden får det galt i halsen.

Kan en hund tåle tomater?

Hvis hunden har spist store mængder tomater, grønne tomater og tomatplanter, kan dette medføre opkast, diarré og forstoppelse. Det anbefales ikke at give hunde tomater.

Er gulerødder sunde for hunde?

Ja, gulerødder er en god og sund hundesnack. Som med alle frugter og grøntsager, vi giver til vores hunde, er økologiske altid at foretrække. Hvis du køber gulerødder, der ikke er økologiske, er det bedst at give dem skrællet, så eventuelle pesticider ikke påvirker hundens helbred.

Er kartofler giftige for hunde?

Kartofler kan gives til hunde hvis de er kogte eller bagte. Det kan være en god snack til hunde i små mængder, hvis de ikke er dækket til med fedtstoffer, salt eller andre krydderier. Det er vigtigt at sikre, at de er afkølet til stuetemperatur, før du giver dem til din hund.

Må hunde få ærter?

Ja, hunde kan spise ærter i moderate mængder. Du finder ærter i meget hundefoder, da de indeholder en række nyttige vitaminer og mineraler, som din hund kan have gavn af.

Kan en hund tåle banan?

Ja, det kan den. Bananer er en sund snack til hunde men bør kun gives i små mængder grundet det høje sukkerindhold. Husk at skrælle bananen først, da bananskal indeholder naturgiftige stoffer, der ikke er beregnet til hundens fordøjelsessystem.

Kan en hund tåle æbler?

Ja, det kan den. Æbler er sunde for hunde, men det er vigtigt at fjerne kernerne, før du giver dem til din hund, da disse kan være giftige. Mængden bør også holdes på et minimum, da æbler indeholder sukkerarter, der kan være skadelige for hundens fordøjelsessystem.

Prøv dig frem

Alle hunde er forskellige og har forskellige tolerancer, og derfor er det vigtigt at prøve sig lidt frem. Nogle frugter og grøntsager kan give hunden oppustet mave, så start med at give en lille mængde og øg gradvist, hvis hundens mave kan klare det. Vær altid opmærksom på, hvordan din hund reagerer, og sørg for at rive eller hakke grøntsager eller frugter i små stykker, så de ikke sætter sig fast i halsen.

Ønsker du at give din hunds fordøjelse de bedste forudsætninger, kan det være en god ide at give den et tilskud med mælkesyrebakterier.

Kilder: