Fri fragt over 499kr til pakkeshop*

Orm i Hunde

Orme er ikke det mest behagelige problem, hunde kan have, men desværre kan de være meget almindelige. Hunde har en tendens til at snuse rundt og være nysgerrige, og selvom det kan være en god ting, når folk spørger 'hvordan får hun orme?', Er det normalt årsagen. Så ubehagelig tanken om at der er orme, der lever i dine hunde, er det afgørende, at du træffer foranstaltninger og slipper af med dem så hurtigt som muligt, før de begynder at påvirke din hunds fordøjelse og generelle velbefindende.

Hvad er orme i hunde?

Orme er en slags parasitter i hunde, hvilket betyder at de lever af en vært. De spredes ved at lægge æg, der føres videre gennem hundens fæces, som potentielt kan overleve i årevis, hvilket gør dem meget vanskelige helt at slippe af med eller for din hund at undgå. Så hvordan ser orm i hunde ud? Dette afhænger af typen af orm. De fleste orme i hunde ser meget ens ud, og de er ikke specielt noget, du gerne vil se på! Med nogle typer kan du få øje på ormene i din hunds fæces, men nogle andre er sværere at finde.

Typer af orme hos hunde

Mens der er talrige rundt om i verden, er der generelt fem forskellige typer orm i hunde, som du sandsynligvis vil komme på tværs af. Fire af disse er klassificeret som intestinale orme der, som navnet antyder, lever de i en hunds tarm og tarmkanalen, mens den femte bor i hjertet og blodkarrene.

Rundorm

Disse er lange hvide orme, der næsten ligner spaghetti i udseende. Rundorme indtages normalt som æg, hvor de vokser og modnes i tarmkanalen. De kan imidlertid migrere rundt i kroppen, herunder lungerne og kan sidde fast i væv, der forårsager cyster. Når en hund bliver gravid, kan de derefter flytte ind i en modermælk, som kan medføre, at ormene bliver overført til hendes hvalpe.

Som et resultat er rundormene meget almindelige hos hvalpe og giver dem et kugle agtigt udseende og kan endda påvirke deres vækst. Voksne orme kan også producere op til 200.000 æg på en enkelt dag, hvilket gør det meget let at sprede sig gennem enten hundens krop eller gennem deres fæces. Derudover har deres æg en hård skal, hvilket gør dem i stand til at leve i jorden i lange perioder. Dette gør det igen nemt for en hund at fange, som blot snuse, slikker eller ruller rundt i et forurenet område, kan få æggene til at blive på deres pels eller poter og derefter indtages senere.

Bændelorm

En af de mest kendte typer af orme hos hunde, vil din hund få bændelorm ved at indtage rå dyrekød, der indeholder bændemormcyster eller ved at spise en mellemvært som en loppe. En person kan også få en bændelorm på samme måde, men det er langt mindre almindeligt. Bændelorm er meget lange, omkring 10 til 13 centimeter lange og med et fladt udseende. De lever i en hunds tyndtarme og bruger seks små rækker tænder til at låse på tarmvæggen og absorbere næringsstoffer fra fødevarer, som hunden fordøjer. For en aktiv hund vil du ikke engang opdage, at de har en bændelorm, indtil den udskilles, da der vil være nok foder til begge, så du vil sandsynligvis finde ud af det ved at se det i deres fæces hvor det opdeles i små segmenter, der ligner korn af ris.

Hageorm

Hageorm hos hunde er meget almindelige i hele Europa, og er små, tynde parasitter, der overlever ved at hænge sig ind på tyndtarmens vægge og suger hundens blod. Som følge heraf kan de være særlig farlige for nogle hunde, især hvalpe, da de kan stjæle krævede næringsstoffer og endda gøre dem anæmiske. En hageorms infektion kan også forårsage problemer og kan være en årsag til sygdom hos ældre hunde. Hunde kan få hageorme fra at komme i kontakt med larverne fundet i forurenet jord samt fra indtagelse af deres æg. På samme måde som rundorm, kan hvalpe også få hageorm via deres modermælk.

Piskeorm

Selvom disse ikke er så almindelige i Danmark som andre former for orme, er de stadig vigtige at vide noget om når det kommer til at forstå orme hos hunde. Piskeorme lever i cecum, den første del af en hunds tyktarme og er normalt mindre mærkbar end andre typer, da de ikke tager så mange næringsstoffer og producerer færre æg. Som følge heraf forårsager de ikke så mange problemer for hunde, så længe de ikke går ind i deres tarmvæv. Dette gør det dog vanskeligere for dem at diagnosticere og spotte i afføringen.

Lungeorm

Mens lungeorm ikke er en tarmorm som de andre, er de stadig parasitter, der lever af deres vært. En hund kan få lungeorm ved at spise larver fundet i smittede snegle og frøer. Når de er indtaget, vokser larverne inde i hunden, indtil de er modne, når de derefter bevæger sig rundt i kroppen, normalt inden for blodkarrene og hjertet, der forsyner lungerne. Som følge heraf kan de forårsage nogle alvorlige problemer for din hund, herunder vejrtrækning og hjerteproblemer. De kan så begynde at producere deres egne larver, hvilket forårsager endnu flere problemer, der kan være potentielt dødelige, hvis de ikke behandles.

Oversigt over orm i hunde

Orme type Hvordan får hunden den? Hvordan ser den ud? Hvor bor den? Orm specifikke symptomer
Rundorm Indtages som æg fundet i jorden Lang og hvid som spaghetti Hundens tarm Hoste og mavesmerter
Bændelorm Spise smittede lopper eller råt kød Lang (10-13 cm.) og flad Hundens tyndtarm Vægttab
Hageorm Indtagelse af æg eller ved kontakt med larverne Lille og tynd Hundens tyndtarm Hoste og anæmi
Piskeorm Indtagelse af æggene Stykker af tråd med forstørret ende Cecum (tyktarmen) Vægttab
Lungeorm Spise larver i snegle eller frøer Slank og omkring 2,5 cm i længden Hjerte og blodkar Hoste

Hvad er årsager til orme i hunde?

Intestinale orme kan inficere din hund på en række måder. Dette afhænger af typen af orm, men du bør være opmærksom på alle mulige årsager til en hund ender med nogen form for orm, så du enten kan undgå det eller tage fornuftige forholdsregler. Nogle kan være lettere at undgå end andre, men det er vigtigt, at du gør hvad du kan for at stoppe din hund fra at få orme. De måder, hvorpå din hund kan blive smittet af orme, er via:

 • Æg eller larver i forurenet jord
 • Inficerede kroppe eller råt kød (fx gnavere og fugle)
 • Inficerede intermitterende værter (fx lopper)
 • Modermælk
 • Inficerede snegle eller frøer

Symptomer på orm hos hunde

Hvis du ikke er sikker på, om din hund har nogen form for orm, er der nogle almindelige tegn på orme hos hunde, du kan holde øje med. Da hver orm er anderledes og lever og overlever på forskellige måder, er der visse særskilte symptomer som hoste, anfald og orm i hunde hud, men generelt er de typiske symptomer på orme hos hunde, der vil fortælle dig om der er et problem:

 • Orme i afføring
 • Diarré
 • Opkastning
 • sløvhed
 • Hævet underliv (topmave)
 • Dehydrering
 • Ernæringsmæssige mangel
 • Undersøgelse af enden
 • Kedelig pels
 • Flaget hud

Hvordan slipper man af med orm i hunde

Hvis du opdager din hund, har orme, først, ikke panik! Hvis du mener, at det kan forårsage nogle alvorlige problemer, så tag din hund til dyrlægen med det samme for professionel diagnose og behandling. Hvis du fanger det tidligt nok, før det bliver for alvorligt, kan du dog først prøve nogle hjemme hjælpemidler for at slippe af med orm i hunde. Det siges, at visse fødevarer kan hjælpe, da disse kan understøtte din hunds fordøjelsessystem og immunsystem. Dette omfatter friske fødevarer såsom græskarfrø, revet gulerod, brøndkarse, agurk, ananas, papaya og granatæble samt typiske skabs fødevarer som hvidløg, æblecider eddike, kokosolie og knogle bouillon. Fermenterede fødevarer, såsom surkål eller kimchi, siges også at være nyttige, da disse kan hjælpe tarmens immunitet.

Disse er også ideelle til at bruge som en forebyggende metode til at reducere risikoen for, at orme forårsager problemer i fremtiden. Hvis du ikke kan få alle disse fødevarer til din hunds daglige kost, eller du bare foretrækker at give dem færdiglavet hundemad, så er der stadig måder at hjælpe! Der er mange produkter tilgængelige på markedet, der er lavet ved hjælp af præcise målinger af plantebaserede ingredienser og arbejde som et supplement til tarm hygiejne til kæledyr for at holde din hund ormefri.

Hvordan man behandler orme i hunde

Ud over naturlige metoder til at hjælpe med at håndtere orme, er der også masser af hunde orme behandlinger til rådighed for at hjælpe med orme i din hund. Disse arbejder ved at dræbe enhver orm og æg eller larver i din hunds system. Afhængig af sværhedsgraden af orme stimulationen såvel som typen, er det dog ofte tilfældet, at hunde skal have behandling flere gange, før de er helt væk. Du kan også få hunde orme produkter, som du kan give regelmæssigt ud over at få kontrolleret dem for orm af din dyrlæge for at forsøge at forhindre dem i at forekomme.

Andre interessante artikler

Anbefalede Produkter

Del med