Animigo Logo

Mandag - fredag | 09:00 til 17:00

Hormoner og Reproduktion

Din kat er et mystisk dyr, men hvordan de arbejder internt og hvordan man bedst passer deres sundhed og trivsel er ret enkelt. En af de vigtigste faktorer i dagliglivet og velvære i alle komplekse levende organismer er hormonernes aktivitet i kroppen. Din kats hormoner er de vigtige brændstoffer for deres intuitive instinkt. Der er nogle forskelle, og der er mandlige katte hormoner og kvindelige katte hormoner, men forståelse for dem og arbejde for at optimere dem for din kats skyld er ret ligetil.

Hvad er katte hormoner?

Hormoner er essentielt naturlige kemikalier, som kroppen syntetiserer ved hjælp af energi og ernæring. De har alle et bestemt sted, hvor de fungerer og fremkalder en bestemt reaktion. For eksempel er lykke direkte forårsaget af frigivelsen af et særligt hormon kaldet serotonin. Ligeledes kommer energi og følelser af hormon adrenalin. Reguleringen af disse specielle kemikalier er afgørende for at holde din kattes liv i balance, og derfor at din kats hormoner værd at vide noget om.

Hvor er hormoner frigivet?

Hormoner frigives over hele i din kattens krop, for at bede om en adfærdsmæssig eller fysiologisk reaktion. For det første er der hypofysen i hjernen, som normalt påvirker psykologisk funktion, som også frigiver visse hormoner, der fremmer frigivelsen af andre i andre områder. Så er der bugspytkirtlen, hvor der produceres hormoner som insulin. Bugspytkirtlen er et organ, som er vigtigt at beskytte, når man overvejer kattes hormoner, da de kan være modtagelige for at udvikle diabetes ligesom hos mennesker. Hormoner frigives også fra de reproduktive organer og skjoldbruskkirtlen. Skjoldbruskkirtlen er også meget relevant for hormon emnet, da det er den mest tilbøjelige til komplikationer.

Hvilke risici er relateret til hormoner?

Katte hormoner er afhængige af en utrolig delikat balance for at arbejde effektivt uden at forårsage skade på kroppen, ligesom enhver anden signifikant faktor af kropsfunktionen. Det system, som understøtter dem alle kaldes det endokrine system, og hvis dette system er kompromitteret, kan der opstå helbredsmæssige problemer for din kat. Der er visse faktorer, der kan give uønskede risici for dette væsentlige kropssystem, og det kan medføre risici, som påvirker din kats helbred og trivsel som helhed.

Katte hormon ubalancer

Dette er når mængden af hormoner, der udskilles af visse organer, er i uorden og der enten udskilles for lidt eller for meget af et bestemt hormon. Et almindeligt eksempel på dette ville være hyper og hypotyreoidisme, hvilket er en tilstand, der opstår, når for lidt eller for meget hormon frigives fra skjoldbruskkirtlen. I tilfælde af hypotyreoidisme (for meget hormon), dette problem opstår normalt som følge af en vækst på det pågældende hormon udskillende organ. Omvendt, med hypothyroidisme (for lidt hormon) opstår dette problem normalt som følge af skade på det hormon udskillende organ.

Skader på organet får områder af organen til at dø, hvilket betyder at de ikke længere kan udskille en rigere tilførsel af hormonet. Dette problem kan være særlig problematisk, når man tager i betragtning, at katte hormoner ofte virker antagonistiske. Det betyder, at det effektive forhold afhænger af at der produceres en bestemt mængde af et hormon, og en vis mængde af en anden. Hvis det ene er overproduceret, eller den ene er underproduceret, forstyrre det balancen af resten af din kats hormoner.

Hormon dominoeffekt

Et mere alvorligt problem opstår i form af en kaskade af problemer, der starter med en indledende ubalance. Tag for eksempel hypotalamus, som nævnt før, mange af de katte hormoner, der udskilles der, fremskynder frigivelsen af endnu flere hormoner i andre områder. Hvis udskillelse i en sådan kilde som hypotalamus skulle begrænses eller kompromitteres på en sådan måde, kan du se et problem i din kat, hvor en ubalance i mange andre hormoner kan skyldes en enkelt ubalance i et hormon frigivet fra et bestemt organ.

Et godt eksempel på dette ville være i forhold til kvindelige hormoner og reproduktion. Det frigives FSH i hypotalamus, som får æggestokkene til at begynde at forberede sig på befrugtning, men denne proces er, hvad der får LH til at blive udskilt, hvilket bevirker, at æggene frigives og bevæger sig ned i æggelederne. Derfor kan der forekomme et scenario, hvor en komplikation ved hypotalamus kunne afsætte en kædereaktion, der får din kats reproduktive system til at bryde sammen. Derfor er det nødvendigt at sikre, at din kat fører et liv, der supplerer velvære af dets endokrine system og de organer det består af.

Hormon fremmende aktiviteter

En katteejer er der heldigvis visse trin, som du kan tage, både forebyggende og reaktionær, for at sikre, at din kat aldrig løber ind i hormon komplikationer eller er i den bedste position til at håndtere dem, hvis de opstår. Disse trin er mange i deres oprindelse og kan være meget nødvendige og ofte meget enkle for en katteejerer at vedtage. Her er to af de muligheder du kan vælge:

Radioterapi og operationer

Disse er procedurer, der er forbeholdt alvorlige tilfælde, men at have en alvorlig hormonubalance kan blive ganske alvorlig for din kats sundhed. Vækst og tumorer på specifikke organer kan fjernes på en ret ligetil måde med brug af strålebehandling eller kirurgi for at fjerne det betændte område. Dette kan tillade det berørte område at vende tilbage til det normale og for regelmæssig hormonproduktion at genoptage. Dette er en ganske ekstrem mulighed, så det bør kun reserveres for alvorlige problemer.

Naturlige hormon tilskud

Det siger sig selv, at den besværlige vækst og skade på hormonorganer ikke bare kommer ud af ingenting. Disse typer problemer kommer typisk af eb livsstil, der har for meget toksicitet i den. Hvis du fodrer din kat for meget forarbejdet mad, kan dette for eksempel være kilden til en opbygning af frie radikaler, der ødelægger din kats hormonproducerende organer. En afbalanceret kost bør vedtages for at sikre, at din kat får det bedste ud af deres ernæring, og det inkluderer fedt, hvilket er det vigtigste makronæringsstof, der bruges til at syntetisere hormoner i din kats krop. Men hvorfor stoppe med kost? Der er en lang række kropsstimulerende hormon tilskud, der kan bruges til at supplere deres diæt og hormonniveauer. Supplering kan tjene som et glimrende middel til at sikre din kat opnår det rette hormonniveau og opretholder deres generelle helbred og vitalitet.

Når man overvejer hormon tilskud til sin kat, er det vigtigt at sikre, at man forstår, hvilken slags kosttilskud du giver din kat. Mange kosttilskud virker sunde på overfladen, men kommer faktisk med en lang række uønskede kemikalier og tilsætningsstoffer. Disse kan skade din kats helbred mere end de hjælper det. Derfor er det vigtigt at tjekke etiketterne og forsøge at give din kat naturligt fremskaffede kosttilskud. Naturligt fremskaffede kosttilskud er høje i aktive ingredienser, der kan bidrage til processen med at skabe bedre hormonal sundhed for din kat, og de er langt mindre tilbøjelige til at bære de uønskede additiver og kemikalier.

*Det er vigtigt at være opmærksom på, at resultaterne af vores produkter kan variere ved hver enkelt bruger. Du bør altid bruge disse produkter i forbindelse med en varieret kost og regelmæssig motion. Alle kundeudtalelser på vores hjemmeside er ægte.