• Kvalitetssikret

    100% Pengene Tilbage Garanti

  • Fri Fragt ved køb over

    499kr

  • Lave Priser

    Find det billigere og få differencen tilbage

Første billede for Hormoner og Reproduktion

Hormoner og Reproduktion

Filtre

Oplever du en mærkelig og unormal adfærd hos din hund? Som kæledyrsejere kan dette forståeligt nok være ret frustrerende. Vi er ikke telepatiske, og det kan gøre det svært at forstå, hvad der sker med vores firbenede venner. Heldigvis behøver du måske ikke at tage til din lokale dyrlæge endnu, da det kan være at det er en meget naturlig forandringsproces i din hunds hormoner, som garanterer visse adfærdsmæssige reaktioner.

Hundens reproduktive system kunne meget vel være din gærningsmand, og hvad din hund oplever kan være den biologiske cyklus, der styrer reproduktion hos hund. Af denne grund kan det være vigtigt at have en forståelse for hundens reproduktive system såvel som hundehormoner, så du ikke får den forkerte ide i disse situationer, og så du kender dine muligheder. Fordi ingen ønsker at skulle betale dyrelægens regningen, hvis den ikke var nødvendig i første omgang!

Hvad er hundehormoner?

Heldigvis er hormoner de samme hos hunde, som de er hos mennesker, hvilket betyder, at det ikke er en lige så vanskelig proces at lære om dem, som det oprindeligt forekommer. Hormoner er essentielt de specielle kemikalier, der mere eller mindre styrer alle processer og adfærdsmæssige valg i kroppen. Jeg er for eksempel sikker på, at du har hørt om adrenalin? Adrenalin er et vigtigt hormon. Disse specielle kemikalier frigives fra forskellige steder i din hunds krop, og de virker som naturlige stimuli for at fremkalde visse adfærdsmæssige reaktioner. Det mest betydningsfulde eksempel på dette er reproduktion, hvor alt hvad der har at gøre med din hund omkring menstruationscyklussen, er det direkte resultat af hormoner. Hormoner er imidlertid helt naturlige og intet at bekymre sig om.

Hvor er hunde hormoner frigivet?

Kort sagt, overalt. Hormoner frigives typisk af organer, der er relateret til det område, der er mest berørt af deres introduktion. For eksempel er reproduktionscyklussen præget af drastiske ændringer i hundes reproduktive system. Så i dette tilfælde frigives hormonerne af reproduktive organer. Der er også bugspytkirtlen, som er et vigtigt sted for hormoner relateret til fordøjelsen, hypothalamus (i hjernen) for dem, der vedrører kognitiv funktion, og endelig skjoldbruskkirtlen. Skjoldbruskkirtlen er særlig vigtig for kæledyr, fordi det ikke er ualmindeligt, at hunde og katte har komplikationer med denne del af kroppen, hvilket endda kan føre til hormon ubalance hos hunde.

Hvad sker der i hundens reproduktionssystem?

Hundens reproduktive cyklus følger et lignende mønster til menneskets, og hunde hormoner spiller en central rolle. Hos hun hunde frigiver hjernen et specielt reproduktivt hormon kaldet FSH, og dette gør æggene i deres æggestokke begyndt at modne. Dette sætter en kædereaktion igang, hvor hjernen frigiver et hormon kaldet LH. Denne er det vigtigste, da det forårsager, at æggene frigives og flyttes til et område, hvor de kan befrugtes. Når dette sker, vil din hund opleve adfærdsændringer, der er i overensstemmelse med det primære ønske om at befrugte æggene og skabe en gruppe hvalpe. Ligeledes vil hanhunden fornemme den forandring, der forekommer hos hunnerne, og de kan også begynde at virke ud af karakter.

Hvor ofte er en hunds reproduktionscyklus?

I modsætning til mennesker, menstruere hunde ikke i en 28-dages månedlig cyklus. Hunde undergår typisk denne cyklus to gange i et kalenderår. Men som mennesker er denne tendens kun typisk, og den faktiske cyklus varierer afhængigt af racen og den specifikke hund. I forhold til hvor længe det varer, varierer det også, men måles som regel i løbet af få uger. Hvis befrugtning ikke opnås, fjernes æggene derefter, og det er derfor ikke ualmindeligt, at hunde kommer ind i en stille og underdanig fase umiddelbart efterfølgende; de er ikke triste, det er bare deres krop, der reagerer på en massiv og hurtig ændring i hormoner, da LH ophører med at blive produceret.

Hvad kan jeg gøre om min hunds hormoner?

Er du ikke glad i din hunds humørsvingninger, og der er forskellige muligheder du som kæledyrsejer kan vælge mellem for at håndtere dette naturlige fænomen. Hormonbehandling og hormontilskud er på listen over muligheder, som du kan udforske. Det kan imidlertid være skræmmende at forsøge at udarbejde den bedste mulighed at anvende. Her er nogle af de foretrukne og mest almindelige muligheder, du kan udforske:

Sterilisering

Sterilisering eller kastrerere i tilfælde af hundehunde er en proces, hvorigennem ovarierne fra hunhunden eller testiklerne fra hanhunden fjernes kirurgisk under bedøvelse for ikke at forårsage nogen smerte. Gendannelse er utrolig hurtig, og dette er en permanent løsning på specifikke adfærdsmæssige problemer hos hunde. Uden det sted, hvor hormonerne frigives til, forekommer virkningerne ikke, det er lidt ligesom at fjerne pæren fra enden af et kredsløb.

Du kan forvente, at den rastløse adfærd helt afgives hos hunhunde. På samme måde fører denne proces typisk til en stor reduktion i aggression og den tilknyttede adfærd, som f.eks. markering af territorier og gøen af andre hunde hos hanhunde. Det er dog vigtigt, at du tænker dig omhyggeligt om, når du vælger at give din hund denne operation, da du essentielt vil manipulere med hundens hormoner. Dette omfatter hormoner, som også har forskellige andre funktioner, så det er vigtigt, at du fodrer din hund en afbalanceret kost og endda hundehormontilskud for at supplere deres interne funktion

Lad din hund få hvalpe

Hvis du ikke har noget imod små poter i huset, så er den simple mulighed at lade din hund opdrætte (i tilfælde af en hunhund). Imidlertid må du igen overveje, at graviditet hos hunde også kræver noget beskyttelse. En afbalanceret kost og motion er afgørende for at opretholde din hunds sundhed i løbet af deres løbetid, og graviditets- og hundehormontilskud er også en god måde at sikre, at din firbenede følgesvend har en glad og sund graviditet.

At få en balanceret kost

Hundehormoner, som alle andre naturlige komponenter i kroppen, kræver næring og vedligeholdelse. En af hovedårsagerne til, at fedt er et makronæringsstof, er at de er hvad kroppen bruger som brændstof til oprettelsen af essentielle hormoner til alle mulige interne funktioner. Det betyder ikke, at du skal give din hund en klump smør hver morgen, men det betyder, at du skal holde øje med, hvad din hund spiser, tjekke etiketten og overvej hvordan du kan optimere din hunds ernæring.

Hormon supplering

Det kan også være til stor gavn at hjælpe din hunds kost med nogle hormontilskud. Kosttilskud er den perfekte måde at supplere din hunds kost og motion rutiner, og er en forebyggende foranstaltning, som du kan tage for at undgå risikoen for hormon ubalance hos hunde. Der er masser af kosttilskud derude, der kan arbejde for enten at lette balancen mellem hormoner eller hjælpe en gravid hund. Vær ikke bange for den naturlige rejse, som din hunds krop fortsætter, bare vær opmærksom på de værktøjer, du kan bruge, og hvilke muligheder der er for at sikre dig, at din hund lever et godt og sundt liv. Det er også vigtigt at forsøge at prioritere naturlige tilskud over kemiske stoffer, da disse vil have en højere koncentration af aktive naturlige ingredienser, samt at være mindre tilbøjelige til at bære potentielt skadelige kemikalier og additiver.